Hova tűntek ezek a gyerekszínészek?

Itt a vakáció, ami ha az időjárásból gyakran nem is, annyiból azonban biztosan kiderül, hogy a köztévé újra elővette az elnyűhetetlen ifjúsági filmeket. Adott hát a téma: mi történt az egykori gyereksztárokkal, hogyan tengeti napjait felnőttként Bendegúz, Öcsi vagy Csepke?  A mai bejegyzésben négy meghatározó gyerekszínész sorsának próbálunk utánajárni, lesznek meglepetések.

Olvasztó Imre
Az Indul a bakterház című film feledhetetlen Bendegúza nem tudhat színes filmes karriert magáénak. Olvasztó mindössze ebben a filmben játszott, ám ezzel az egyetlen filmmel bekerült a magyar klasszikusok közé. Az egykori gyerekszínész jelenleg a nyomdaiparban tevékenykedik, s négy gyermek boldog apukája. Bendegúz megformálója – saját elmondása szerint – sosem vágyott a reflektorfényre, nem szeret talk showkra járni, sőt, annak sem örül, ha felismerik az utcán. Egyetlen vágya az volt mindig is, hogy boldog családban éljen, ami meg is adatott neki.

gyerekszineszek-ma

Kovács Krisztián
Olvasztó Imrével ellentétben Kovács Krisztián gyermekként rengeteg filmben szerepelt. Karrierje 1969-ben kezdődött A varázsló című alkotással, majd olyan olyan filmek jöttek, mint a Hahó Öcsi, Az öreg bánya titka, a Keménykalap és krumpliorr vagy a Barátom bonca. Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Kovács Krisztián a 70-es évek legmeghatározóbb és legtöbbet foglalkoztatott gyerekszínésze volt. 1976-ban az Operettszínház színpadán együtt játszott Latinovits Zoltánnal, A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című operettben. Az idén 48 éves Kovács Krisztián hátat fordított a filmezésnek, gyereket nevel, s informatikusként keresi a kenyerét.

Karsai Veronika
A Varsányi Ferenc rendező-forgatókönyvíró keze munkáját dicsérő sorozat központi alakját Csepke, azaz Karsai Veronika testesítette meg. A pantomimes sorozat érdekessége, hogy Csepke alkotásbeli szüleit a gyerekszínész valódi szülei játszották. Karsai Veronika a kiskamasz megformálása után még fel-felbukkant néhány tévéműsorban, illetve színdarabban, így olyan művekben, mint a Telemim, Öcsi a sztár, Grüss Dich, Devolúció, Megszülethetünk?! vagy a Szimat Szörény. A hajdani gyerekszínész megnyerte az 1992-93-as Ki mit tud? című tehetségkutató műsort, 2009-től a Mimage Pantomim Színház vezetője.

Szergej Jelisztratov
Az Utánam, srácok, Az öreg bánya titka és a Pocok, az ördögmotoros című mozik színésze 1979-ben forgatta az utolsó filmjét. Ezt követően a SOTE Klubban diszkózott 15 hosszú évig, mígnem útjába került a nagy szerelem, a vízisí formájában. Szergej Jelisztratov jelenleg wakeboardot oktat, télen pedig snowboardot, amiben magyar bajnoki címet is sikerült szereznie. Az egykori színész elmondta, hogy ha nem szerepelt volna gyerekkorában, akkor ma biztosan egy gyárban dolgozna. Katkics Ilona rendező éppen Szergej iskolájában keresett a filmjeihez gyerekszínészeket, s Katkics meglátta a lehetőséget a kamaszban, a többit pedig már ismerjük.

Forrás: 1;2;3;4 – Fotó: 1;2;3;4

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]