Szomszédok – A sorozat, ami túlélte a rendszerváltást

Hogy nézhető volt-e a sorozat vagy nem, azt mindenki döntse el maga. A posztnak nem az lesz a küldetése, hogy piedesztálra emelje, vagy pokolba taszítsa a magyar szappanopera szériát, inkább az, hogy felelevenítsen egy, a korszakot igen meghatározó filmes alkotást. A mai bejegyzés témája a Szomszédok című teleregény.

Az első rész 1987 februárjában, míg a záró epizód 1999. december 30-án került vetítésre a Magyar Televízió műsorán. A főbb cselekmények egy gazdagréti panellakás első emeletén zajlottak, amit a stáb meg is kapott a forgatás idejére (itt volt berendezve a fodrászat is, amit a színészek pihenőnek – ma lihegőnek neveznénk – használtak). Az emeleten így Magenheiméken, Takácsékon és Vágásiékon kívül valóban nem „lakott” senki.

A sorozat e három család költözésével kezdődött, s a történet meg sem állt 331 részig, azaz 1999-ig. Az alapötletet Czető Bernát László fémjelzi, aki amerikai tartózkodása során találkozott egy hasonlós sorozattal. A televízió illetékes elvtársai 1986-ban bólintottak rá a gyártásra, rendezőnek pedig azt Horvát Ádámot kérték fel, aki három forgatókönyv szemétre dobása után maga vette kézbe a Szomszédok sorsát.

szomszedok

A 30 perces epizódokkal jelentkező sorozatot a valóságban a gazdagréti lakótelepen, a Csiki-hegyek utca 1-ben vették fel. A sűrűn előforduló iskolajeleneteket a stáb a Csiki-hegyek Utcai Általános Iskolában rögzítette, Alma presszója az Alkotás úton állt, míg Etus lakása a lakóteleptől kicsit távolabb található Ugron Gábor utcában volt. A gyakori piaci jeleneteket egy forrás a Budafoki piacra teszi, de véleményem szerint ezek az egykori Budai Skála Piacon, a 4-es villamos végállomásánál kerültek rögzítésre.

Lenke néni, azaz Komlós Juci, munkahelye a telep alján lévő szupermarket volt, a fodrászat pedig, ahol Julit, Gábor Gábort és Olit láthattuk – ahogy feljebb is említettem –, egy lakásból lett kialakítva. A főbb szerepeket Komlós Juci, Zenthe Ferenc, Fehér Anna, Trokán Péter, Kulka János, Frajt Edit, Ábel Anita, Csűrös Karola, Nemcsák Károly, Ivancsics Ilona, Palócz László, valamint Raksányi Gellért játszották. A Szomszédokban mellékszereplőként tűntek fel olyan később ismertté vált nevek is, mint Liptai Claudia vagy Németh Kristóf.

Érdekesség, hogy a készítők a sorozatot eredetileg csütörtöki vetítésre szánták, így a részekben is legtöbbször csütörtöki nap volt (valószínűleg szándékosan játszottak rá erre a készítők a későbbiekben). A 8. epizódban Jutkáék a tv-t nézik, ahol bejelentik, hogy új magyar készítésű műsor indul Szomszédok címmel. De emlékezetes momentum az is, mikor a 100. részben Bőhm, a Lantos utca 8. házmestere, bakelit lemezeket kap ajándékba, amiből az egyiket lejátszva a Szomszédok végefőcím zenéje csendül fel, majd a színész hozzáteszi: szeretném kétszázadszor is hallani.

A teleregény végéhez közeledve, a 305. részben a készítők ismét viccel dobták fel a forgatást, ám ezúttal a színészeket tréfálták meg. Almáékhoz újévi meglepetés-vendég érkezett Hofi Géza személyében, ám az ajtónyitásig a színészek sem tudták, hogy a humorista áll majd az ajtóban.

Ilyen volt hát a Szomszédok, amit lehetett utálni a hihetetlen béna vágásokért és dialógusokért, vagy lehetett imádni a nép egyszerű gyermekéért, Vágási Feriért, aki panel Ramboként szállt harcba a védtelenekért a betonházak átjáróiban.

Forrás: 1;2Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]