Meghalt a Trabant atyja

Kilencvenegy éves korában elhunyt Werner Lang, a hajdani Kelet-Németországban gyártott legismertebb Trabant, a 601-es típus atyja. Az NDK kultuszautójának konstruktőre zwickau-i otthonában szívelégtelenség következtében halt meg.

Werner Lang a szászországi Bermsgrünben született 1922-ben. A második világháborút követően folytatta a megszakított gép- és autóipari tanulmányait Zwickauban és Chemnitzben, majd megismerkedett a teherautó-gyártás fortélyaival is. A drezdai műszaki egyetemen szerezte meg diplomáját. A konstruktőr 1949-től dolgozott a Horch autógyárnál, ahol két év alatt technológiai vezetővé lépett elő. A cég 1958-ban egyesült az Audival, és létrejött a Sachsenring Automobilwerke Zwickau vállalat.

Trabant_601

Lang az újonnan egyesült vállalat főkonstruktőre lett, ahol munkakörébe tartozott a Trabantok fejlesztése és gyártása is, többek között a híres 601-es sorozaton is ő tartotta rajta a szemét. A népszerű szériából 1964 és 1990 között több mint 2,8 millió darab készült, s Európa mellett rajongókra talált a kontinensen túl is. Az autó a Trabant nevet (Trabant: mesterséges hold) az első űrbe felbocsátott szovjet műholdról kapta.

Fotó


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...