A csúzli

Ha volt olyan tárgy, amivel a gyerekes szülőket ki lehetett kergetni a világból, illetve aminek használata automatikusan szobafogságot vont maga után, akkor az a csúzli volt. Szó mi szó, a tiltott gyümölcs gyakori ízlelgetése miatt gyerekkoromban számtalanszor kellett elgondolkodnom szobám mélyén a sokat hallgatott mondaton: A csúzli nem játék.

Fiatalon a bűvös tárgynak csak a gyakorlati hasznát láttam, a története nem igazán érdekelt. Pedig a csúzli históriája hosszú időkre nyúlik vissza. Az eszköz valószínűleg a parittyából alakult ki, melyet már a vadászó ősember is használt a zsákmányszerzése során. A parittya – majd a korai csúzli is – kezdetekben állati inakból készült, melyből kavicsot, később vas-, illetve ólomgolyókat lőttek ki. A parittyánál a forgatással létrehozott mozgás sebességgel indul el a kő, mely sebesség jóval nagyobb, mint amit pusztakézzel elhajítva ki tudnánk fejteni.

A kor előrehaladtával megjelentek a rúd végére erősített parittyák is, majd vélhetően ebből továbbfejlődve az első csúzlik. Előnyük a parittyával szemben a könnyebb kezelhetőség, és a pontosság mellett a kevesebb hibalehetőség volt. A parittyánál ugyanis elég egy rossz mozdulat, s a forgó kő a kezelőt találja el.

Csuzli

A csúzliból kirepített lövedék gyakorta elérte a 90-95 m/s sebességet is, ami a kisebb vadakat könnyedén leterítette. Az eszköz annyira hatékony fegyvernek bizonyult, hogy egészen a puskaporos fegyverek elterjedéséig használták, s egy-egy felkészült csúzlis komoly zavarokat tudott okozni a csatákban is. Itthon az egykori kézifegyvert ma már inkább a pecások veszik elő a halak etetésére, azonban külföldön komoly csúzli versenyeket is rendeznek, rangos díjakkal megspékelve. 1940-ben a kaliforniai San Marinóban létrejött a Nemzeti Csúzli Egyesület, mely országszerte kezdte szervezni a klubokat, s csúzli versenyeket.

Érdekesség, hogy katonai felhasználás céljából az IRA kezében is megfordult, illetve Szaddám Huszein egy propaganda videóban hívta fel az Iraki Köztársasági Gárda figyelmét a csúzli fontosságára. Népszerűsége talán azért is kísért végig az egész fiatalkoron, mert elkészítéséhez elég volt egy Y alakú fadarab, egy gatyamadzag, illetve egy darab bőr, amibe a kavicsot raktuk.

Forrás: 1; 2; 3Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Mesesajt

Mesesajt, avagy a csoki és az ömlesztett sajt különös házassága

A Mesesajt igazi hazai élelmiszeripari vadhajtás, amire nincs példa széles e világban. Kíváncsi vagy a történetére? Kattints a tartalomért!

hitlerszalonna

Mi az a hitlerszalonna (vagy Hitler-szalonna)?

Szinte hihetetlen, de a náci diktátorról elkeresztelt hitlerszalonna (egyes átírásokban Hitler-szalonna, eredetileg Hitlerspeck) mind a mai napig megtalálható a boltok polcain.

Miért nem tudjuk magunkat megcsiklandozni?

Miért nem tudjuk megcsiklandozni magunkat?

Számtalanszor tapasztaljuk életünk során azt az érzést, amikor egy szándékos vagy véletlen érintés mosolyra fakaszt, és önkéntelen mozdulatra sarkall bennünket.