Otromba és zajos: A Rakéta porszívó

Ha létezne az egykori szocialista iparcikkek olimpiája, akkor a Rakéta porszívó bizonyára előkelő helyen végezne rajta. Szinte hihetetlen, de a mai napig találni működő darabokat, elég felkeresnünk a nagyobb aukciós oldalakat, ha szeretnénk beszerezni egyet magunknak.

Minek köszönhető, hogy a háztartási készülék emlékét még ma is édes nosztalgia járja át? Ezt a kérdést nem egyszerű megválaszolni, de talán semmivel össze nem téveszthető zaja, illetve magkapóan otromba alakja nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Rakéta porszívó neve még ma is sok mindenki arcára édes mosolyt csal.

A Rakéta porszívó gyermekbetegségei

Az első, PN-360 névre keresztelt szériát 1957 és 1967 között gyártották, s jellemző gyermekbetegsége volt, hogy a tartós használat során a megnyúló porzsákot a járó motor bekapta, így lényegében tönkre is téve a porszívót. A szerkezet azonban motorikusan annyira kifogástalanul működött, hogy a későbbi Rakétákat is hasonló meghajtással szerelték, mindössze a vázon változtattak, korszerűsítettek. Bár jelen esetben a korszerűsítettek szóval csak nagyon óvatosan bánnék.

Raketa7

A PAKETA 7, azaz a második széria, kiteljesedése előtt megélt egy átmeneti időszakot is, míg teret nem hódított a mindenki által ismert forma. A porszívó első görgőit itt még kár keresnünk, helyettük egy egyszerű műanyag csúszkát terveztek oda a gondos szovjet mérnök kezek.

A széria legelterjedtebb színe az olajzöld volt, fogantyúként pedig fekete bakelitanyag szolgált. A sokak szívét megdobogtató műremek a következő, Rakéta 7 jelzésű sorozatban teljesedett ki. Ezen háztartási eszközök már első görgőket is kaptak, s jellemző volt rájuk egy forradalmi újítás, a fogantyúba szerelt telítettségjelző is.

Raketa12

A Rakéta 12-es szériája

A Rakéta 9-es néven futó darabok a kevéssé ismert porszívók közé tartoztak, talán azért, mert a keleti tervezők formabontó karosszériát álmodtak meg neki. A sorozatnál ismét feltűntek az idegtépő típushibák: a kapcsológomb gyakran megadta magát, és a kábelcsévélő is hamar feladta a szolgálatot.

A Rakéta porszívó hangszigetelést kap

A széria 9A altípusa komolyabb hangszigetelést kapott a motor köré, ám alakja még mindig egy bojlerre emlékeztetett. A PAKETA 12 és 12A jelű takarítóeszközök kicsit visszalépésnek tűnnek az előző termékhez képest, annyiban legalábbis mindenképpen, hogy a sorozatról egyszerűen lehagyták a kábel visszacsévélés lehetőségét. Rejtély, hogy miért vettek ki egy ilyen kényelmi funkciót.

Raketa77A megmagyarázhatatlan 77-es

Az utolsó Rakéta porszívó szériájának tervezésénél a szakemberek vagy illuminált állapotban voltak, vagy egyszerűen meg akarták viccelni a vásárlókat. Valahogy úgy tűnik, mintha közel 30 év formatervezési tapasztalatait dobták volna egy laza mozdulattal a kukába, hogy megszülessen a 77-es névre keresztelt torzszülött. A tervezők valószínűleg tudták, hogy valamivel kompenzálni kell a végletesen csúnya külsőt, ezért a hátsó, nagyobb kerekek műanyag dísztárcsát kaptak.

A takarítóeszközök gyártása egészen 1985-ig folyt, s talán azt túlzás lenne kijelenteni, hogy máig nem készültek jobb vagy megbízhatóbb termékek nála, tény, hogy a Rakéta porszívó fogalommá vált a háztartási eszközök piacán.

Forrás, fotó


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...