Az elvtársi csók

Miért csókolgatták egymást szájon a szocialista államférfiak abban az időben, mikor a fiatal párok nyílt színi csókja megbotránkoztató volt? Miért maradt ki a smaciból Ceauşescu, és kegyvesztettnek érezte-e magát Kádár, amikor Brezsnyev nem kapta le? A mai bejegyzés porondján az elvtársi csók.

Lenin még a kézfogás híve volt, ami nagyon is érthető: hatalomra jutásakor ugyanis a spanyolnátha tömegével szedte az áldozatait, így elég kockázatos lett volna a csók. Nyikita Hruscsov ugyan már kiosztott néhány puszit az arra méltó embernek, azonban a szájra csók még nem volt jellemző a regnálása alatt. Majd jött a Brezsnyev tripla, azaz az egyet jobbra, egyet balra, egyet középre csók, ami idővel a politikai elégedettség, illetve elégedetlenség fokmérője lett Moszkva és a csatlós államok között.

Komoly politikai fokmérő volt a harmadik csók

A szovjet vezetés abban az esetben, ha politikailag nem értett egyet, illetve valami okból kifolyólag renitensnek tekintett valakit, elmaradt a harmadik puszi. 72-ben Moszkva ferde szemmel tekintett a magyar gazdaság törekvéseire, Brezsnyev úgy látta, hogy hazánk letért a Szovjetunió mutatta útról. Brezsnyev ezért nem csókolta meg Kádár Jánost, amit a magyar vezető hihetetlen kudarcként élt meg.

Úgy gondolta, hogy karrierje derékba tört, politikai pályafutásának vége. Vigasztalhatatlan volt. Egy évvel később azonban Brezsnyev megenyhült, s az újabb találkozón már szájon csókolással illette a magyar első titkárt. Kádár visszakerült Moszkva keblére.

brezsnyev-tripla

Maga a három puszi szokása valószínűleg az ortodox liturgiából ültetődött át a kommunisták protokolljába. A papok békecsókja azonban minden esetben arcra történik, a következő sorrendben: jobbra, balra, majd ismét jobbra.

Ez a szertartás az egység kifejezését szolgálja, azonban szájra teljesen elképzelhetetlen. – mondta el Nacsinák Gergely András ortodox pap. Gereben Ágnes egyetemi tanár arról számolt be, hogy Brezsnyev fiatal korában láthatta, illetve szokhatta meg a férfiak közti szájra csókolás intézményét. 1939-ben már dnyepropetrovszki párttitkár volt, ahol is a városi elit körében dívott a szájon csókolás, mint az üdvözlés egy sajátságos formája. Ezt a szokás vehette át, s terjeszthette el Brezsnyev.

Bár Kádár János igen, akadtak olyan kommunista vezetők, akik nem voltak hajlandók még Moszkvát sem szájon csókolással üdvözölni. Ceauşescu egyszerűen elutasította a szokást, mint ahogy Fidel Castro is egy ügyes trükkel bújt ki az 1974-es moszkvai látogatásakor esedékes Brezsnyev tripla alól. A kubai vezető váratlanul szivarra gyújtott, s ilyenformán sikerült kikosaraznia a szovjetek első emberét.

Forrás: 1;2;3Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Malév

Pontosan 10 éve nem szállnak fel a Malév repülőgépei

2012. február 3-án reggel 6 órakor a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) hivatalosan felfüggesztette repülési szolgáltatásait.

Cukor méregtelenítés

Van értelme a cukor „méregtelenítésének” a szervezetből?

Néhány szakértő szerint a cukor démonizálása akár veszélyes is lehet, ami szervezetszintű zavartság kialakulásához, magunkkal szembeni irreális elvárások támasztásához vezethet.

Hány ember járt a Holdon

Hány ember járt eddig a Holdon?

Hány embernek volt idáig lehetősége a lábnyomát a Hold homokjában hagyni, azaz mennyien léptek a mai napig égi kísérőnk felszínére?