Az elvtársi csók

Miért csókolgatták egymást szájon a szocialista államférfiak abban az időben, mikor a fiatal párok nyílt színi csókja megbotránkoztató volt? Miért maradt ki a smaciból Ceauşescu, és kegyvesztettnek érezte-e magát Kádár, amikor Brezsnyev nem kapta le? A mai bejegyzés porondján az elvtársi csók.

Lenin még a kézfogás híve volt, ami nagyon is érthető: hatalomra jutásakor ugyanis a spanyolnátha tömegével szedte az áldozatait, így elég kockázatos lett volna a csók. Nyikita Hruscsov ugyan már kiosztott néhány puszit az arra méltó embernek, azonban a szájra csók még nem volt jellemző a regnálása alatt. Majd jött a Brezsnyev tripla, azaz az egyet jobbra, egyet balra, egyet középre csók, ami idővel a politikai elégedettség, illetve elégedetlenség fokmérője lett Moszkva és a csatlós államok között.

Komoly politikai fokmérő volt a harmadik csók

A szovjet vezetés abban az esetben, ha politikailag nem értett egyet, illetve valami okból kifolyólag renitensnek tekintett valakit, elmaradt a harmadik puszi. 72-ben Moszkva ferde szemmel tekintett a magyar gazdaság törekvéseire, Brezsnyev úgy látta, hogy hazánk letért a Szovjetunió mutatta útról. Brezsnyev ezért nem csókolta meg Kádár Jánost, amit a magyar vezető hihetetlen kudarcként élt meg.

Úgy gondolta, hogy karrierje derékba tört, politikai pályafutásának vége. Vigasztalhatatlan volt. Egy évvel később azonban Brezsnyev megenyhült, s az újabb találkozón már szájon csókolással illette a magyar első titkárt. Kádár visszakerült Moszkva keblére.

brezsnyev-tripla

Maga a három puszi szokása valószínűleg az ortodox liturgiából ültetődött át a kommunisták protokolljába. A papok békecsókja azonban minden esetben arcra történik, a következő sorrendben: jobbra, balra, majd ismét jobbra.

Ez a szertartás az egység kifejezését szolgálja, azonban szájra teljesen elképzelhetetlen. – mondta el Nacsinák Gergely András ortodox pap. Gereben Ágnes egyetemi tanár arról számolt be, hogy Brezsnyev fiatal korában láthatta, illetve szokhatta meg a férfiak közti szájra csókolás intézményét. 1939-ben már dnyepropetrovszki párttitkár volt, ahol is a városi elit körében dívott a szájon csókolás, mint az üdvözlés egy sajátságos formája. Ezt a szokás vehette át, s terjeszthette el Brezsnyev.

Bár Kádár János igen, akadtak olyan kommunista vezetők, akik nem voltak hajlandók még Moszkvát sem szájon csókolással üdvözölni. Ceauşescu egyszerűen elutasította a szokást, mint ahogy Fidel Castro is egy ügyes trükkel bújt ki az 1974-es moszkvai látogatásakor esedékes Brezsnyev tripla alól. A kubai vezető váratlanul szivarra gyújtott, s ilyenformán sikerült kikosaraznia a szovjetek első emberét.

Forrás: 1;2;3Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Mesesajt

Mesesajt, avagy a csoki és az ömlesztett sajt különös házassága

A Mesesajt igazi hazai élelmiszeripari vadhajtás, amire nincs példa széles e világban. Kíváncsi vagy a történetére? Kattints a tartalomért!

hitlerszalonna

Mi az a hitlerszalonna (vagy Hitler-szalonna)?

Szinte hihetetlen, de a náci diktátorról elkeresztelt hitlerszalonna (egyes átírásokban Hitler-szalonna, eredetileg Hitlerspeck) mind a mai napig megtalálható a boltok polcain.

Miért nem tudjuk magunkat megcsiklandozni?

Miért nem tudjuk megcsiklandozni magunkat?

Számtalanszor tapasztaljuk életünk során azt az érzést, amikor egy szándékos vagy véletlen érintés mosolyra fakaszt, és önkéntelen mozdulatra sarkall bennünket.