Repülős Gizi, a tolvajok királynője

Repülős Gizi, azaz K. Sándorné Bodnár Gizella, neve több, mint fél évszázada ismert a hazai és külföldi rendőrök előtt, pedig az asszony – állítása szerint – fél a repüléstől. Mi több, bevallása szerint soha az életben nem is ült repülőn.

Az 1926-os születésű gyakorlott besurranó tolvaj az utóbbi harminc évben 22 és fél év fegyház-, illetve börtönbüntetést kapott, melyből 17 évet ült le. Neve az 1950-es években ragadt rá, amikor Magyarországon még működtek belföldi repülőjáratok. A legenda szerint Repülős Gizi reggel a vidéki nagyvárosokba – Debrecenbe, Szegedre, Pécsre, Szombathelyre – repült, majd ott rövid idő alatt kifosztott néhány lakást, és az esti járattal (és gyakran egy fél táska ékszerrel), tért vissza a fővárosba. A történet szerint, ha nem is repülővel, de Magyarország minden megyéjében megfordult, ahol számtalan házba besurrant. Azonban hiába a lebukások és a rengeteg rács mögött töltött idő, a tolvajok királynője nem tudott felhagyni szokásával: újra és újra a rossz útra tért. Az asszony nem ismeretlen a külföldi hatóságok előtt sem, lopott már Londonban és Amszterdamban is.

Repulos-Gizi

Repülős Gizi elmondása szerint azonban a körülötte kialakult legenda mesterségesen táplált. Az asszony úgy fogalmazott, hogy a rendőrök egyetlen, a férje nevére szóló, repülőjegyet találtak nála egy nyomozás során, s ebből kiindulva akasztották rá a Repülős Gizi nevet. Szándékosan kirakat ügyet akartak kreálni ellene, amihez jól jött a könnyen megjegyezhető ragadványnév. A miskolci születésű asszony állítása szerint gyermekkorában agyhártyagyulladást kapott, ennek mellékhatásaként jelentkezett nála a kleptománia. Pedig gyógyulásában nem akárki segítette. Repülős Gizi kórházi kezelése alatt találkozott Szentgyörgyi Alberttel, aki azt mondta neki, hogy vagy zseniális művész, vagy hírhedt bűnöző lesz belőle. Kétségtelen, hogy a professzor úr alternatíváiból az egyik megvalósult.

Repülős Gizi előtt öreg korával, és a vasút ingyenessé válásával új távlatok nyíltak meg. Az asszony ugyanis leporolta álkulcsait, és ha nem is repülővel, de vonattal újra elkezdte beutazni az országot. A most 86 éves hírhedt besurranó nagyit 2009-ben és 2011-ben is letartóztatták tolvajlás vádjával, 2012-ben pedig Szegeden és Kapuváron is folyt eljárás ellene. Az asszony az álcázás fifikás mestere, 2006-os elfogásakor a szállodai szobájában két parókát is találtak nála, a lopott ékszereket pedig pamutgombolyagokba rejtette el. 2007-ben életrajzi regénye jelent meg A tolvajok királynője címmel, melyet állítása szerint a benne foglalt igazságok miatt betiltottak. És végül, hogy mennyire igazak voltak Szentgyörgyi Albert szavai: Repülős Gizi Párizsban magyarnóta-énekesként hallatlan sikereket ért el. Ha nem a tolvaj szakmát választja, talán valóban zseniális művész válhatott volna belőle.

Forrás: 1;2;3Fotó

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...