Repülős Gizi, a tolvajok királynője

Repülős Gizi, azaz K. Sándorné Bodnár Gizella, neve több, mint fél évszázada ismert a hazai és külföldi rendőrök előtt, pedig az asszony – állítása szerint – fél a repüléstől. Mi több, bevallása szerint soha az életben nem is ült repülőn.

Az 1926-os születésű gyakorlott besurranó tolvaj az utóbbi harminc évben 22 és fél év fegyház-, illetve börtönbüntetést kapott, melyből 17 évet ült le. Neve az 1950-es években ragadt rá, amikor Magyarországon még működtek belföldi repülőjáratok. A legenda szerint Repülős Gizi reggel a vidéki nagyvárosokba – Debrecenbe, Szegedre, Pécsre, Szombathelyre – repült, majd ott rövid idő alatt kifosztott néhány lakást, és az esti járattal (és gyakran egy fél táska ékszerrel), tért vissza a fővárosba.

A történet szerint, ha nem is repülővel, de Magyarország minden megyéjében megfordult, ahol számtalan házba besurrant. Azonban hiába a lebukások és a rengeteg rács mögött töltött idő, a tolvajok királynője nem tudott felhagyni szokásával: újra és újra a rossz útra tért. Az asszony nem ismeretlen a külföldi hatóságok előtt sem, lopott már Londonban és Amszterdamban is.

Repulos-Gizi

Repülős Gizi elmondása szerint azonban a körülötte kialakult legenda mesterségesen táplált. Az asszony úgy fogalmazott, hogy a rendőrök egyetlen, a férje nevére szóló, repülőjegyet találtak nála egy nyomozás során, s ebből kiindulva akasztották rá a Repülős Gizi nevet. Szándékosan kirakat ügyet akartak kreálni ellene, amihez jól jött a könnyen megjegyezhető ragadványnév. A miskolci születésű asszony állítása szerint gyermekkorában agyhártyagyulladást kapott, ennek mellékhatásaként jelentkezett nála a kleptománia.

Szentgyörgyi Albert találkozása Repülős Gizivel

Pedig gyógyulásában nem akárki segítette. Repülős Gizi kórházi kezelése alatt találkozott Szentgyörgyi Alberttel, aki azt mondta neki, hogy vagy zseniális művész, vagy hírhedt bűnöző lesz belőle. Kétségtelen, hogy a professzor úr alternatíváiból az egyik megvalósult.

Repülős Gizi előtt öreg korával, és a vasút ingyenessé válásával új távlatok nyíltak meg. Az asszony ugyanis leporolta álkulcsait, és ha nem is repülővel, de vonattal újra elkezdte beutazni az országot. A most 86 éves hírhedt besurranó nagyit 2009-ben és 2011-ben is letartóztatták tolvajlás vádjával, 2012-ben pedig Szegeden és Kapuváron is folyt eljárás ellene. Az asszony az álcázás fifikás mestere, 2006-os elfogásakor a szállodai szobájában két parókát is találtak nála, a lopott ékszereket pedig pamutgombolyagokba rejtette el.

2007-ben életrajzi regénye jelent meg A tolvajok királynője címmel, melyet állítása szerint a benne foglalt igazságok miatt betiltottak. És végül, hogy mennyire igazak voltak Szentgyörgyi Albert szavai: Repülős Gizi Párizsban magyarnóta-énekesként hallatlan sikereket ért el. Ha nem a tolvaj szakmát választja, talán valóban zseniális művész válhatott volna belőle.

Forrás: 1;2;3Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Malév

Pontosan 10 éve nem szállnak fel a Malév repülőgépei

2012. február 3-án reggel 6 órakor a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) hivatalosan felfüggesztette repülési szolgáltatásait.

Cukor méregtelenítés

Van értelme a cukor „méregtelenítésének” a szervezetből?

Néhány szakértő szerint a cukor démonizálása akár veszélyes is lehet, ami szervezetszintű zavartság kialakulásához, magunkkal szembeni irreális elvárások támasztásához vezethet.

Hány ember járt a Holdon

Hány ember járt eddig a Holdon?

Hány embernek volt idáig lehetősége a lábnyomát a Hold homokjában hagyni, azaz mennyien léptek a mai napig égi kísérőnk felszínére?