A magyar Playmobil

Kicsit egyszerűbb, kicsit silányabb minőségű, de a miénk volt. A magyar Playmobil 1978 és 1995 között ajándékozott meg minket feledhetetlen figuráival, majd 1996-tól egy bírósági döntés alapján be kellett szüntetni a gyártását. Azonban népszerűsége nem csökken a mai napig sem, a gyűjtők komoly pénzeket képesek kifizetni egy-egy relikviáért.

A kinézetre megtévesztésig Playmobil katonákra hasonlító játékokat Schenk Károly vállalkozó gyártotta 1978 és 1995 között. A vállalkozásnak a jogokat nem sikerült megszereznie a gyártásra, így Schenk néven az eredeti alapján kezdődött meg a hazai Playmobil ipar. A magyar gyártóról elnevezett katonák azonban nem követték a Playmobil változtatásait: csuklójuk végig egybeöntött maradt, és a lovak nyakát sem lehetett hajlítani, mint a német eredeti játékoknak.

Schenk, a magyar Playmobil

Lényeges különbség volt az alapanyagként szolgáló műanyag minősége is, az utánzatmárkából sajnos gyakran törtek le kisebb-nagyobb darabok a használat során. A magyar Schenk katonákon a későbbiekben megjelentek a lágyabb műanyagból készült páncélok, gallérok, váll-lapok, illetve a pajzsokon, ruházatokon található címeres matricák.

schenk-playmobil

Van azonban két jelentős momentum, amiért visszatekintve nem egyszerű lenyúlásként gondolunk a Schenk játékokra. Az egyik, hogy a 70-es, 80-as években mind árban, mind fizikailag szinte elérhetetlenek voltak itthon az eredeti Playmobil termékek. Schenk Károlynak köszönhetően azonban azon családok gyerekei is élvezhették ezt a játékot, akik nem voltak olyan helyzetben, hogy be tudják szerezni az eredetit. Másodsorban a Schenk készlete – a kinézetével ellentétben – nem ragaszkodott az eredetihez. A hazai termék témáinál és szereplőinél a készítők a magyar történelemből is merítettek. Így születhetett meg a magyar huszár-sorozat, a Hunyadi-sorozat, de hozzá lehetett jutni osztrák, illetve török katonákhoz is, az eredeti Playmobilban megismert lovag, cowboy és egyéb figurák mellett.

A hazai Schenk játékok alkonyát a rendszerváltás hajnala hozta magával. A német cég ugyanis a vasfüggöny ledöntését követően belépett a magyar piacra, s szabadalmi pert indított Schenk Károly ellen. 1995-ben született meg az a bírósági határozat, mely betiltotta a Schenk figurák további gyártását, a raktáron lévő készletet azonban még 1996 márciusáig értékesíthették. Ha nem is aranyárban, de elég borsos áron aukciós oldalakon hozzá lehet még jutni mind a Schenk katonákhoz, mind a kiegészítőkhöz.

Forrás: 1;2Fotó


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...