Tamagocsi, a kulcstartóba zárt háziállat

Honnan máshonnan származhatna ez az eszement játék, mint Japánból. A Moncsicsihez hasonlóan a Felkelő Nap Országa ismét kitett magáért, ezúttal a 90-es években. Úgy tűnik, hogy a japánok minden évtizedben tudnak alkotni valami kultjátékot, ami futótűzként terjed végig a világon. A mai poszt témája egy nagyon beteg játék, a Tamagocsi.

A kulcstartóként is funkcionáló elektronikus házi kedvenc elképesztő, 76 milliós eladott példányszámot tudhat magáénak. A Tamagocsi igyekezett mindent kihozni, amit egy háziállat elektronikus megfelelőéből csak lehet. Legalábbis abban a tekintetben, hogy etetni, tanítani, ápolni kellet, és ha a szükség úgy hozta, az alomcsere sem maradhatott el. Ha valaki elhanyagolta a villany állatát, akkor az hajlamos volt a betegségre, végső esetben pedig el is pusztult. A neveletlen példányok képesek voltak az éjszaka közepén felkelteni a gazdit, mert maguk alá piszkítottak vagy egyszerűen csak rossz kedvük volt.

tamagocsi

Az elektronikus kis kedvenc ötletét egy TV reklám adta, melyben egy kisfiú szerette volna magával vinni a teknősét egy kirándulásra, azonban az anyukája elmagyarázta neki, hogy nem szerencsés azt kézben kivinni az utcára. Akihiro Yokoi fejéből ekkor pattant ki az isteni szikra: a virtuális háziállat ötlete. A Tamagocsi számtalan formában felbukkant; kutya, macska, pokémon, illetve bármi, ami cuki, és eladható.

A japán boltok visszautasították a Tamagocsi árusítását

Érthetetlen módon a digitális kedvenc piacra dobása azonban nem ment könnyedén, a japán boltok ugyanis eleinte megtagadták a Tamagocsi árusítását. Mégis, valami csoda folytán, vagy a jó marketing szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően, egy évvel a megjelenése, valamit a kezdeti bukkanók után, a játék világszerte hihetetlen nagy kedvenccé vált, és gyerekek milliói akartak egy-egy példányt maguknak.

Itthon, egy a tréfáiról, illetve médiahecceiről ismert, élelmes vendéglős Dunaszekcsőn Tamagocsi temetőt létesített az „elhalt” kedvenceknek. (Többek között Pazaurek Dezső nevéhez fűződött a Rizikó Tours nevű utazási iroda alapításának média-bejelentése is, mely a délszláv harcok idején a háborús övezetekbe szervezett volna turistautakat. Természetesen az egész nem volt igaz, ellentétben a Tamagocsi temetővel.)

A vállalkozó a vendéglője mellett lévő löszfalba fúratott lyukakat, melyekbe a megboldogult kedvencek földi maradványai kerültek. A temető felavatásán Pazaurek 9 Tamagocsit el is temetett. A szertartáson siratóasszonyok vettek részt, az elektronikus jószágokat pedig urnákba fektetve, cigányzenekar kísérete mellett helyezték el végső nyughelyükre. Furcsák voltak a 90-es évek…

Forrás 1; 2, Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Traktorok

Retro traktorok a történelemből

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberek mikor hozták létre az első traktorokat, akkor az időbe
egészen a 19. századig kell visszarepülnünk.

Ikertelefon

Mi volt az ikertelefon, és miért kergetett az őrületbe minket?

Az ikertelefon a modern videóhívások és internetes összeköttetések tükrében ma már rossz viccnek tűnik csupán, jóllehet volt idő, amikor a hétköznapok cudar valóságaként köszönt ránk.

Masszázs és relaxáció

Rekreáció és masszázs a szocializmusban

Erősen téved, aki azt gondolja, hogy a különböző masszázs és dögönyöző gépek az újkor vívmányai. Nézzük, hogyan töltődtünk fel a szocializmusban.