A Tévémaci

„Az esti mesét a 3–8 éveseknek adjuk, ezen belül is elsősorban a kisebbeknek. Az a rendeltetése, hogy lefekvés előtt elbúcsúzzon a gyerekektől. Nyugodt álmot kell biztosítania, nem lehet tehát élénkítő hatású.” – Mondta ki 1968-ban a Magyar Televízió Gyermek és Ifjúsági Főosztálya. De ne szaladjunk ennyire előre, mert a Tévémaci első – közönség által is ismert – változata 1963 óta van adásban.

Az Esti mese főcímében megjelenő mesehős személyét illetően nem volt egyöntetű a döntés. A gyermekosztály a következő lehetséges változatokat dobta be a kalapba, még 1958-ban, amikor döntés született arról, hogy szükséges egy bábfigurára, mely szerethető, s csak a televízióra jellemző. Ezek voltak tehát az alternatívák:

1; Fogmosó mackó
2; Gombóc tündér
3; A Fogócska (egy egér, egy macska és egy kutya kergetik egymást)
4; Göncölszekér
5; Fáni, a boszorkány
6; TV-Bébi (egy kis képernyős tv és a mamája, a nagy képernyős tv története)

Bálint Ágnes – aki a mackótörténet forgatókönyvét is kitalálta – végül azért döntött a medve figura mellett, mert úgy gondolta, hogy a legtöbb kisgyerek a mackójával alszik el, így a kicsik könnyen megszerethetik az új tv hőst. A Tévémacit 1963. április 15-én, Húsvét hétfőn mutatta be először a Magyar Televízió, s a közönség rögtön kedvencévé fogadta a bundás állatot. A mackó feje fagolyóból készült, melyet egy drótos ólomvázra helyeztek fel, amit végül anyaggal tömtek ki, és textillel borítottak. A drótozatnak köszönhetően a brumit könnyen lehetett mozgatni, ami elősegítette a kockánkénti felvételt róla. Ez a Tévémaci 1968-ig állt a lefekvéshez készülő gyerekek szolgálatában.

tv-maci

1968-ban úgy gondolták, hogy kibővítik mindenki kedvenc medvéjének a tevékenységi körét, hogy ne csak a fogmosással záródjon minden este. Augusztus 19-étől jelent meg az új mackó a képernyőkön, „aki” sötét bundát és hajat is kapott. Fogat mosott, hangosan köpött, belebújt a papucsába, felöltötte pöttyös hálóköntösét, egyszóval több dolog is megjelent a napi rutin mellett. A harmadik mackó 1981. június 12-én debütált a képernyőn, s mindössze 2 éves regnálást tudhat magáénak. 1983-tól a Magyar Televízió a Foky Ottó bábtervező munkája alapján készült macival folytatta tovább a sugárzást. A Tévémaci negyedik változata gyökeresen megújult.

A mackó teljesen megváltozott

Bundája ismét világossá változott, ujjakat kapott a mancsára, valamint ruhatára is jelentős átalakuláson ment keresztül. Zöld kertésznadrágot és pizsamát viselt a továbbiakban, amihez sárga sál dukált. Itt a medve lakása is teljes felújításon esett át. (Foky Ottó, a legendás bábtervező tavaly hunyt el. Nevéhez – a Tévémaci mellett –, olyan bábfilmek kötődnek, mint a Mirr-Murr a kandúr, a Misi Mókus kalandjai, illetve a Süsüke, a sárkánygyerek)

A mackónak hosszú pályafutása során társai is akadtak. Eleinte egy „élettelen” Paprikajancsival osztotta meg az ágyát, majd a 80-as években Csutkababa szegődött mellé (ez a képernyőre sosem került, csak könyvből ismert). A Foky Ottó tervezte Tévémaci mellett Paprikajancsi életre kelt, s együtt tengették napjaikat.

A Tévémacin generációk nőttek fel, s számtalan gyereknek mutatott jó példát az esti fogmosás és lefekvés kapcsán. Neve, alakja fogalommá nőtt az évek során, népszerűsége pedig töretlen a mai gyerekek körében is. A Tévémaci örök.

Forrás: Mráv Noémi, Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]