A Tévémaci

„Az esti mesét a 3–8 éveseknek adjuk, ezen belül is elsősorban a kisebbeknek. Az a rendeltetése, hogy lefekvés előtt elbúcsúzzon a gyerekektől. Nyugodt álmot kell biztosítania, nem lehet tehát élénkítő hatású.” – Mondta ki 1968-ban a Magyar Televízió Gyermek és Ifjúsági Főosztálya. De ne szaladjunk ennyire előre, mert a Tévémaci első – közönség által is ismert – változata 1963 óta van adásban.

Az Esti mese főcímében megjelenő mesehős személyét illetően nem volt egyöntetű a döntés. A gyermekosztály a következő lehetséges változatokat dobta be a kalapba, még 1958-ban, amikor döntés született arról, hogy szükséges egy bábfigurára, mely szerethető, s csak a televízióra jellemző. Ezek voltak tehát az alternatívák:

1; Fogmosó mackó
2; Gombóc tündér
3; A Fogócska (egy egér, egy macska és egy kutya kergetik egymást)
4; Göncölszekér
5; Fáni, a boszorkány
6; TV-Bébi (egy kis képernyős tv és a mamája, a nagy képernyős tv története)

Bálint Ágnes – aki a mackótörténet forgatókönyvét is kitalálta – végül azért döntött a medve figura mellett, mert úgy gondolta, hogy a legtöbb kisgyerek a mackójával alszik el, így a kicsik könnyen megszerethetik az új tv hőst. A Tévémacit 1963. április 15-én, Húsvét hétfőn mutatta be először a Magyar Televízió, s a közönség rögtön kedvencévé fogadta a bundás állatot. A mackó feje fagolyóból készült, melyet egy drótos ólomvázra helyeztek fel, amit végül anyaggal tömtek ki, és textillel borítottak. A drótozatnak köszönhetően a brumit könnyen lehetett mozgatni, ami elősegítette a kockánkénti felvételt róla. Ez a Tévémaci 1968-ig állt a lefekvéshez készülő gyerekek szolgálatában.

tv-maci

1968-ban úgy gondolták, hogy kibővítik mindenki kedvenc medvéjének a tevékenységi körét, hogy ne csak a fogmosással záródjon minden este. Augusztus 19-étől jelent meg az új mackó a képernyőkön, „aki” sötét bundát és hajat is kapott. Fogat mosott, hangosan köpött, belebújt a papucsába, felöltötte pöttyös hálóköntösét, egyszóval több dolog is megjelent a napi rutin mellett. A harmadik mackó 1981. június 12-én debütált a képernyőn, s mindössze 2 éves regnálást tudhat magáénak. 1983-tól a Magyar Televízió a Foky Ottó bábtervező munkája alapján készült macival folytatta tovább a sugárzást. A Tévémaci negyedik változata gyökeresen megújult.

A mackó teljesen megváltozott

Bundája ismét világossá változott, ujjakat kapott a mancsára, valamint ruhatára is jelentős átalakuláson ment keresztül. Zöld kertésznadrágot és pizsamát viselt a továbbiakban, amihez sárga sál dukált. Itt a medve lakása is teljes felújításon esett át. (Foky Ottó, a legendás bábtervező tavaly hunyt el. Nevéhez – a Tévémaci mellett –, olyan bábfilmek kötődnek, mint a Mirr-Murr a kandúr, a Misi Mókus kalandjai, illetve a Süsüke, a sárkánygyerek)

A mackónak hosszú pályafutása során társai is akadtak. Eleinte egy „élettelen” Paprikajancsival osztotta meg az ágyát, majd a 80-as években Csutkababa szegődött mellé (ez a képernyőre sosem került, csak könyvből ismert). A Foky Ottó tervezte Tévémaci mellett Paprikajancsi életre kelt, s együtt tengették napjaikat.

A Tévémacin generációk nőttek fel, s számtalan gyereknek mutatott jó példát az esti fogmosás és lefekvés kapcsán. Neve, alakja fogalommá nőtt az évek során, népszerűsége pedig töretlen a mai gyerekek körében is. A Tévémaci örök.

Forrás: Mráv Noémi, Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.