A Moncsicsi

Volt idő, amikor lányos családoknál szinte elengedhetetlen játékfigura volt a Moncsicsi. A kismajom hihetetlen kedveltségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Ullmann Mónika még egy dalban is megénekelte. Sőt mi több, a Moncsicsi népszerűségnek csillaga mind a mai napig ragyog, hiszen minden valamit magára adó játékboltban kapható.

A játékállatka hazánkba a 80-as évek elején tört be, és ekkor is kezdte meg hódítását. Furcsamód a Moncsicsi nem a szocialista ipar remeke, semmi köze hozzá az egykori baráti országoknak. A termék Japán ötlet, 1974 januárjában mutatták be, s a Felkelő Nap Országában olyan őrület vette kezdetét a játék kapcsán, hogy 1976-ban speciális kiegészítő bolt nyílt kifejezetten a rajongóknak, ahol számos kellék volt kapható a Moncsicsi babákhoz. Miután a kis figura bevette Japánt, világhódító körútra indult, és csakhamar a térde előtt hevert Ausztrália, Nyugat-Európa, az Egyesült Államok, és később persze mi magyarok is.

moncsicsi

Bár nem tudok japánul, de ha jól értelmezem, akkor mi többé-kevésbé próbáltuk átvenni a játék eredeti elnevezését, azonban néhány ország egyszerűen átkeresztelte a Moncsicsit a saját szájíze szerint. Angliában a Chicaboo, Franciaországban a Kiki, Spanyolországban a Virkiki, Olaszországban a Mon Cicci elnevezést kapta, míg a dánok Bølle névvel illették. Az 1980-as évek közepétől a Moncsicsi feltűnt a csehszlovák piacon is, ahol a játék Mončičák néven kezdte meg a szívek megdobogtatását.

A Moncsicsi kalandos élete alatt számtalan ráncfelvarráson esett keresztül. A kezdetben 18 cm magas, fiú és lány változatott később felváltotta az „egynemű” baba, s a korai kékszemű széria is cserélődött a barna szemmel rendelkező Moncsicsik személyében. Később a funkciók terén is megfigyelhető volt némi korszerűsítés, piacra kerültek ugyanis az ujjszopós változatok, melyek megint csak roppant nagy népszerűségnek örvendtek. Sokan próbálták megfejteni a Moncsicsi babák sikerének titkát, közkedveltségét valószínűleg az ártatlan, mosolygós tekintetének és puha testének köszönhette.

Forrás, Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]