A retró autós kötelező kellékei

A mai poszt egy kicsit rendhagyó lesz. Legalábbis abban a tekintetben, hogy ezúttal nem egy konkrét tárgyat vagy kimondott legendát járunk körbe. Ma megpróbáljuk összeszedni azokat az autós kellékeket, kiegészítőket, melyek elmaradhatatlanok voltak a 80-as vagy akár még a 90-es években is. Nézzük hát, hogy mikkel is kellett rendelkeznie a korban egy magára valamit is adó gépjármű-tulajdonosnak.

Ha jól emlékszem, az alábbi tárgyak leginkább a Lada gépkocsiknál fordultak nagyobb számban elő, de persze nem kizárólag. Láttunk mi már rózsaszín plüss dobókockát Kispolski belső visszapillantó tükrén himbálódzni, sőt, komoly optikai tuningon átesett Wartburg is került már a szemünk elé. Ezúttal csak a szemet gyönyörködtető „látványtuningra” összpontosítanánk, a Volga rugókkal stabilizált Lada futóművet és egyéb nyalánkságokat talán egy következő posztban elővesszünk és kitárgyalunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kezdjük a hallatlanul sokszínű és kreatív váltógombbal, mely a fekete 8-as biliárdgolyótól a koponyán és üvegbe zárt autó maketten át a pisztolymarkolatig mindenféle alakban kapható volt. Lényegében a képzeletünk és az ízlésünk szabhatott csak határt, mert egy vidéki búcsút meg lehetett volna tölteni a különböző váltógombokkal. A visszapillantó dekorációjáról volt már szó a plüss dobókocka formájában, azonban megfért itt a rózsafüzér, a fenyőfaalakú Wunderbaum illatosító, a céllövöldében lőhető műanyag csontváz, vagy a lifegő Samantha Fox kép egyaránt. Természetesen a légbeömlő rostély sem volt elképzelhető aprópénz nélkül, ahogyan a sportpedál is kötelező kellék kellett, hogy legyen, nem is beszélve a szőrös kormányvédőről.

Azonban ne felejtsük el megemlíteni a pántos műbőr autós táskát sem, mely csuklón vagy hón alatt mutatott igazán. Sőt, igen fontos kellékként tarthatjuk számon a trikó alakú ülésvédőket is, és hát az utolérhetetlen bólogatós kutyát a kalaptartón, mely nélkül talán el sem indult volna az autó. Lássunk még egy két dolgot a teljesség igénye nélkül: tapadókorongos notesz az ablakra, dobókocka vagy koponya alakú szelepsapka, amerikai rendszám a hátsó ablakba, US Route 66 feliratú öntapadós hőmérő a kesztyűtartó fölé. Ja, és persze a szivargyújtóról működtethető ventilátor, ami lényegében csak a meleg levegőt kavarta, de hűsíteni semmiképp nem hűsített. A lista természetesen nem teljes, további múltidézés a kommentekben.

Fotó

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...