A retró autós kötelező kellékei

A mai poszt egy kicsit rendhagyó lesz. Legalábbis abban a tekintetben, hogy ezúttal nem egy konkrét tárgyat vagy kimondott legendát járunk körbe. Ma megpróbáljuk összeszedni azokat az autós kellékeket, kiegészítőket, melyek elmaradhatatlanok voltak a 80-as vagy akár még a 90-es években is. Nézzük hát, hogy mikkel is kellett rendelkeznie a korban egy magára valamit is adó gépjármű-tulajdonosnak.

Ha jól emlékszem, az alábbi tárgyak leginkább a Lada gépkocsiknál fordultak nagyobb számban elő, de persze nem kizárólag. Láttunk mi már rózsaszín plüss dobókockát kis Polski belső visszapillantó tükrén himbálódzni, sőt, komoly optikai tuningon átesett Wartburg is került már a szemünk elé. Ezúttal csak a szemet gyönyörködtető „látvány tuningra” összpontosítanánk, a Volga rugókkal stabilizált Lada futóművet és egyéb nyalánkságokat talán egy következő posztban elővesszünk és kitárgyalunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kezdjük a hallatlanul sokszínű és kreatív váltógombbal, mely a fekete 8-as biliárdgolyótól a koponyán és üvegbe zárt autó maketten át a pisztolymarkolatig mindenféle alakban kapható volt. Lényegében a képzeletünk és az ízlésünk szabhatott csak határt, mert egy vidéki búcsút meg lehetett volna tölteni a különböző váltógombokkal. A visszapillantó dekorációjáról volt már szó a plüss dobókocka formájában, azonban megfért itt a rózsafüzér, a fenyőfaalakú Wunderbaum illatosító, a céllövöldében lőhető műanyag csontváz, vagy a lifegő Samantha Fox kép egyaránt. Természetesen a légbeömlő rostély sem volt elképzelhető aprópénz nélkül, ahogyan a sportpedál is kötelező kellék kellett, hogy legyen, nem is beszélve a szőrös kormányvédőről.

Azonban ne felejtsük el megemlíteni a pántos műbőr autós táskát sem, mely csuklón vagy hón alatt mutatott igazán. Sőt, igen fontos kellékként tarthatjuk számon a trikó alakú ülésvédőket is, és hát az utolérhetetlen bólogatós kutyát a kalaptartón, mely nélkül talán el sem indult volna az autó. Lássunk még egy két dolgot a teljesség igénye nélkül: tapadókorongos notesz az ablakra, dobókocka vagy koponya alakú szelepsapka, amerikai rendszám a hátsó ablakba, US Route 66 feliratú öntapadós hőmérő a kesztyűtartó fölé. Ja, és persze a szivargyújtóról működtethető ventilátor, ami lényegében csak a meleg levegőt kavarta, de hűsíteni semmiképp nem hűsített. A lista természetesen nem teljes, további múltidézés a kommentekben.

Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Traktorok

Retro traktorok a történelemből

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberek mikor hozták létre az első traktorokat, akkor az időbe
egészen a 19. századig kell visszarepülnünk.

Ikertelefon

Mi volt az ikertelefon, és miért kergetett az őrületbe minket?

Az ikertelefon a modern videóhívások és internetes összeköttetések tükrében ma már rossz viccnek tűnik csupán, jóllehet volt idő, amikor a hétköznapok cudar valóságaként köszönt ránk.

Masszázs és relaxáció

Rekreáció és masszázs a szocializmusban

Erősen téved, aki azt gondolja, hogy a különböző masszázs és dögönyöző gépek az újkor vívmányai. Nézzük, hogyan töltődtünk fel a szocializmusban.