Linda, a rendőrlány

Bár a sorozatok tetszése vagy nem tetszése teljesen szubjektív, azonban túl nagy bakot talán nem lövünk, ha kijelentjük, hogy a Linda című bűnügyi sorozat minden idők egyik legjobb magyar TV műsora volt. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a csatornák (még a kereskedelmi adók is) időről-időre műsorukra tűzik az epizódokat, amiket tizedszerre is végig lehet nézni.

Pedig a Linda ötletének filmes megvalósítása nem volt egyszerű mutatvány. A karatézó rendőrlány karaktere Gát György fejéből pattant ki, még abban az időben, mikor a főiskola padjait koptatta a rendező szakon. Maga Gát mesélte, hogy az egész Linda-sztorit azért találta ki, hogy felszedje a Színház és Filmművészeti Főiskola klubjában megismert Görbe Nórát. A rendező szándékai komolyak lehettek a hallgatólánnyal, ugyanis a fiatal Gát György többször is asztalhoz ült a Magyar Televízió döntnökeivel, hogy kicsikarja belőlük a megállapodást a Linda megfilmesítésére.

A döntnökök nem hitték, hogy Linda bárkit is érdekelne

A hőn áhított jóváhagyás azonban sokáig váratott magára, a tévénél ugyanis nem láttak fantáziát az ötletben. Egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy a nézőket lekötné egy klumpájából kilépegető, Babettás, zöldfülű rendőrlány, aki az egész rendőrséget megszégyenítő módon oldja meg a komolyabbnál komolyabb bűneseteket. (Ha ez nem kelti fel a nézők érdeklődését, akkor micsoda? Furcsa emberek ülhettek ott…)

Linda

Gát György azonban nem adta fel, újra és újra kilincselt, míg végül a Magyar TV Szórakoztató Osztálya rábólintott a sorozatra. Egészen pontosan első körben egy három részes pilot leforgatására, amin le tudják mérni a Linda fogadtatását. A többit pedig talán nem is kell nagyon ecsetelni. A siker nem maradt el, s a királyi TV be is rendelt belőle még 14 részt. Linda szerepét természetesen kifejezetten Görbe Nórára írták a készítők, akadt azonban egy probléma.

A színésznő nem volt járatos a harcművészetekben, ami alapvetően nem kis gondot jelent egy – többnyire – pofonokra épülő sorozatban. Görbe Nóra így hamarjában harcművészeti órákat kezdett venni Harmat László taekwondo nagymestertől, aki nem mellesleg a hazai ITF taekwondo megalapítója és elnöke. A színésznő hozzávetőleg 14 hónapig edzett a sorozat megkezdése előtt, s egészen a zöld övfokozatig el is jutott. A Linda forgatásának kezdete nagyjából arra az időre tehető, mikor Görbe Nóra a sárga fokozat vizsgáját szerezte meg.  A széria felett rendőrségi szakértők is bábáskodtak, hogy az elkészült anyag minél életszerűbb legyen, illetve minél inkább helyén legyenek a történetek nyomozati szempontból is.

A Lindából összesen három széria készült, ha az 1984-es 3 bevezető epizódokat (pilot) is beleszámítjuk. A második szériát 1986-tól, míg a harmadikat 1989-től láthatták a TV nézők (ez a klasszikus Linda, a feltámasztási próbálkozásról, illetve a jövőre tervezett mozifilmről most nem beszélünk). Mindenképpen érdemes még megemlíteni Szerednyey Béla, Bodrogi Gyula, Pécsi Ildikó (és persze a többi színész) fergeteges alakításait is, akik nélkül a Linda nem lett volna ugyanaz.

Forrás 1; 2, Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]