Generációk könyve: Sicc

Szinte hihetetlen, hogy Grätzer József Sicc című műve 1935-ös első kiadása óta, azaz lassan 80 éve, nyújt felhőtlen szórakozást a gyerekeknek, családoknak. Bár könyv sosem lesz retró, inkább antikká avanzsál elő az idők múlásával, most azonban egy olyan alapműről lesz szó a blog hasábjain, aminek ismerete nélkül fel lehet ugyan nőni, de nem érdemes.

A Sicc, azaz a Szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok alcímet viselő könyv, mely rengeteg rejtvényt, fejtörőt, játékot, trükköt tartalmaz, számtalan kiadást megélt. A gyűjtemény 1935 óta (a negyvenes éveket kivéve) a népszerűségére való tekintettel minden évtizedben ismételten kiadásra került, a 90-es években négyszer is (1993-ban, 1995-ben, 1996-ban és 1999-ben). A kötetnek külön pikantériát kölcsönöz, hogy szerzője, Grätzer József Karinthy Frigyes személyi titkára volt, s korában a „Rejtvénykirály” titulussal is illették. Rejtvényeit, fejtörőit több mint 150 újság közölte folyamatosan.

Gratzer-Jozsef-Sicc

Rejtett, játékos tanulás

A Sicc mindenki által – de legalábbis a fiúk által biztosan – legkedveltebb fejezete a Tízezermester címet viseli. Sokan például innen tudtuk meg, hogy a vihar távolsága, illetve közeledte kiszámítható a villámlás és a mennydörgés között eltelt időből. De a kötet rávilágított arra is, hogy ha páran összeállunk, akkor elég hozzá két ujj, hogy felemeljünk valakit, aki egy széken ül. A fejezet közel száz érdekesebbnél érdekesebb fizikai és biológiai jelenséget mutat be játékos felfedezés útján. A feladványokban, ügyességi játékokban az volt a nagyszerű, hogy azokon az eszközökön kívül, melyek bármely háztartásban megtalálhatók (gyufa, víz, papír, ceruza) az égegyadta világon semmi másra nem volt szükség.

Grätzer Sicc című könyvének feledhetetlen oldalain beavatott minket az árnyjáték rejtelmeibe, kecskerímekre és nyelvtörőkre tanított bennünket, megmutatta, hogyan kell gyufából hidat építeni, illetve felfedte előttünk a titkosírás minden csínját-bínját. A Sicc örök, általa egy kicsit színesebb és gazdagabb lett a gyerekkorunk. Nagyszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy ma, a számítógépek és játékkonzolok világában is bátran ajánlható a kikapcsolódásra vágyóknak.

Forrás

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]