A menedzserkalkulátor

Ha a hétzenés kvarcóra menő dolog volt, akkor igazságtalanok lennénk, ha nem emlékeznénk meg egy poszt erejéig a villanynoteszről is. Mikor még nem hódítottak a mobiltelefonok, és a táblagépek még tervezési fázisban sem voltak, akkor is volt kütyü, ami a zsebünkben lapulhatott. A mai bejegyzés a menedzserkalkulátorok divatjáról szól.

Érdekes, hogy a szerkezet, amennyire gyorsan teret hódított a ’90-es években, és amennyire menő dolognak számított, olyan gyorsan vált később szinte már-már cikivé. Azonban kétségtelen, hogy a zenélő órához hasonlóan a menedzserkalkulátor is státusszimbólummá vált mind a fiatalok, mind az idősebb generáció körében.

Az okoskütyük előfutára a menedzserkalkulátor?

Jellemzően azok a születésnapok és telefonszámok kerültek bele, amiket az ember amúgy is fejből tudott (az enyémben az otthoni számunk is benne volt), de nem is ez volt a lényeg. Az igazán fontos pontja a kalkulátornak a jelszavazhatósága volt. Az, hogy amit oda beleírtunk, csak és kizárólag a jelszóbirtokos láthatta, ami – nem is kell mondanunk – hétpecsétes titok volt. Valószínűleg ember nem volt az országban, aki hipertitkos adatokat tárolt volna benne, sőt az elvesztésével lehet, hogy az összes benne lévő adatot felsorolta volna egy kis fejtörés után, de a jelszó, az jelszó.

menedzserkalkulator

A kalkulátorok 16-256 KB memóriával, és a ma már megszokott QWERTY billentyűzettel rendelkeztek, a kijelzőjük pedig kezdetekben 2-4 soros LCD-k voltak. Az elmaradhatatlan funkciók, amik alapkellékként szerepeltek minden masinában:

–        Memo (tetszőleges szöveget, feljegyzést lehetett rögzíteni)
–        Telefonkönyv (név, telefonszám, esetleg cím beviteli lehetőség)
–        Számológép
–        Naptár (egyes gyártmányok figyelmeztetéssel is)
–        Események (születésnapok, ünnepek rögzítésére)
–        Világidő (ha esetleg New Yorkba menet is magunkkal vittük volna)

Később bizonyosan megjelentek a piacon a fejlettebb példányok is, de azok az én fiatalságomból már kimaradtak. Érdekesség, hogy a fenti funkciók megtalálhatók a mai mobiltelefonokban is, így aki ma maroktelefonnal rendelkezik, az egy kicsit az egykorvolt menedzserkalkulátorok előtt is tiszteleg egy kicsit.

Forrás, fotó


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...