Gyűjtés Isaura felszabadítására

A Rabszolgasors című brazil televíziós sorozat 1986-tól futott a hazai képernyőkön, melyben Isaura, a rabszolgalány keserű hétköznapjait követhettük nyomon. A kosztümös szappanopera olyan égbekiáltóan sikeres volt itthon, és olyannyira megérintette sok ezer hazai néző szívét, hogy állítólag az emberek pénzgyűjtésbe kezdtek Isaura felszabadítására. Ma ezt a történetet fogjuk feleleveníteni a Retró Legendák hasábjain.

Elöljáróban annyit, hogy a poszt célja nem az, hogy ennyi év távlatából igazolja vagy cáfolja a legendát. Sokan sok fórumon próbáltak már ennek eleget tenni, több-kevesebb sikerrel. Valószínűleg néhány elszigetelt eset valóban történt, azonban úgy tűnik, hogy országos szintű, szervezett gyűjtés nem történt a rabszolgalány felszabadítására.

Két példa: Detre Annamária – Isaura magyar hangja – beszámolt arról, hogy egyszer a kezébe nyomtak 300 Forintot Isaurának címezve, illetve egy beszélgetős TV műsor keretében egy férfi arra a kérdésre, hogy „Ön mire adakozna?” azt a választ adta, hogy a brazil rabszolgalány felszabadítására, mint mások is. Ezek azonban olyan egyedi esetek, amik miatt közel sem lehet gombamód szaporodó segélyegyletek alakulásáról beszélni az ügy kapcsán.

Nyíltak a pénztárcák, de tömeges gyűjtés nem volt

Valószínűleg az igazság valahol félúton lehet: szervezett pénzgyűjtés több mint valószínű, hogy nem volt, azonban néhány jólelkű néző egy-egy esetben kinyitotta a pénztárcáját, hogy a Rabszolgasors című sorozat főszereplője megvásárolhassa magának a szabadságát.

Isaura

A poszt – mint az eddigi bejegyzések tekintetében is – a kommentektől válna igazán érdekessé. A hozzászólásokban várjuk a beszámolókat, ki hogyan emlékszik Isaura felszabadításának gyűjtésére, ki mennyi összegről hallott, illetve mi lett az összekalapolt pénz sorsa? Bennünk a mai napig élénken él a mosolyfakasztó pletyka, miszerint több százezer forintot sikerült összegyűjteni, amit egy erre a célra alakult segélyszervezet a brazil nagykövetségen keresztül juttat majd el Isaurának. A lány természetesen már hallott az érdekében alakult országos összefogásról, és nagyon hálás nekünk, magyaroknak, amiért a szívükön viseljük keserű sorsát.

Végül egy érdekesség a műsorral kapcsolatban. A sorozat nemzetközi változata 30 részes volt, Magyarországon azonban 15 epizódban futott le 1986. szeptember 2. és november 25. között (furcsa, mintha évekig ment volna). A magyar tévé ugyanis 50-60 perces darabokká „fűzte” az eredetileg rövidebb epizódokat (gyakorlatilag több részt adott le egyszerre). A „kavarodás” itthon akkora riadalmat keltet, hogy felbőszült rajongók elkezdték követelni az elmaradt részek vetítését.

Forrás, fotó


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...