Retró szleng

Ma megpróbáljuk összeszedni az elmúlt idők szleng szavait, azaz hogyan is beszéltünk akkor, mikor összeverődött a banda és csöveltünk a téren.  A lista smafu ahhoz képest, amiket a kommentekben összegereblyézhetünk, így domborítsunk ott is tovább.

A felsorolás tehát közel sem lesz teljes, hiszen ez vállalhatatlan feladat lenne, már csak azért is, mert a szleng akár baráti társaságonként is változó lehetett (lehet), hát még az ország különböző pontjait tekintve. Vannak olyan kifejezések az argó beszédmódban, melyek csak kis csoportokra korlátozódtak, lakhely vagy akár munkahely szerint, de mi most megpróbálunk egy nagyobb merítést venni azokból a szavakból, melyek többnyire mindenkinek mondtak-mondanak valamit. Kommentekben viszont várjuk azokat a kifejezéseket, mondatokat, melyek meghatározók voltak a fiatalkorban, és nem szerepelnek alább.

lakotelep

Természetesen előfordulnak olyan szavak, amiket ma is használunk, és sem a fiatalabb, sem az idősebb korosztály képviselői nem néznek ránk bambán, ha kiejtjük őket a szánkon. Ha azt mondjuk például, hogy „kamu” vagy „gagyi”, akkor mindenki számára egyértelmű, hogy a „hazugság” és a „rossz minőségű” kifejezésekről van szó. Azonban a rongy és a kampajog szavakat ma már kevesen használják, de kétségtelen tény, hogy itt-ott lehet még hallani. Hangsúlyozzuk, hogy a poszt célja nem a szleng szó nyelvtani, szociológiai vagy szociálpszichológiai megközelítése, hanem a gyakorlati használata a fiatalkorunkban. Nálunk ezek „mentek” a megboldogult ifjúkoromban.                   

keccsöl: megy bláz, staub: cigaretta
séró:haj                             figura: alak, ember
kajak: izmos betörölközik: berúg
kajakra: teljesen, biztosan bőr: nő, lány
gájerol, stíröl: bámul pancser: ügyetlen
benga: nagy etet: elhitet, átver
csövel: bandázik, vizel egerészik: csajozik
kampajog: csavarog kerítésszaggató: rövidital
rongy: ezres ampulla, dinamó: féldecis ital
bélás: kettes zsuga, kes, della: pénz
fúró: elégtelen (osztályzat) olasz: menő, divatos, kiváló
ezeröcsi: 1500-as Lada
rócsa: gazdag
csapágyas: bolond bepuszil: megeszik
skárpi: cipő puncsol: behízeleg
perecel: elesik csipáz: kedvel
jatt: borravaló karcsú: kevés, gyenge
malac: mázli penge: egészen kitűnő
nagyban: átszellemülten izomból: nagyon
beugat: beszól, beleszól
szenya: szendvics és szemét alak
parázik, fázik: fél jard: rendőr
tejel: fizet lehúz: pénzt kicsikar

Fotó

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...