Retró szleng

Ma megpróbáljuk összeszedni az elmúlt idők szleng szavait, azaz hogyan is beszéltünk akkor, mikor összeverődött a banda és csöveltünk a téren.  A lista smafu ahhoz képest, amiket a kommentekben összegereblyézhetünk, így domborítsunk ott is tovább.

A felsorolás tehát közel sem lesz teljes, hiszen ez vállalhatatlan feladat lenne, már csak azért is, mert a szleng akár baráti társaságonként is változó lehetett (lehet), hát még az ország különböző pontjait tekintve. Vannak olyan kifejezések az argó beszédmódban, melyek csak kis csoportokra korlátozódtak, lakhely vagy akár munkahely szerint, de mi most megpróbálunk egy nagyobb merítést venni azokból a szavakból, melyek többnyire mindenkinek mondtak-mondanak valamit.

Kommentekben viszont várjuk azokat a kifejezéseket, mondatokat, melyek meghatározók voltak a fiatalkorban, és nem szerepelnek alább.

lakotelep

Természetesen előfordulnak olyan szavak, amiket ma is használunk, és sem a fiatalabb, sem az idősebb korosztály képviselői nem néznek ránk bambán, ha kiejtjük őket a szánkon.

Ha azt mondjuk például, hogy „kamu” vagy „gagyi”, akkor mindenki számára egyértelmű, hogy a „hazugság” és a „rossz minőségű” kifejezésekről van szó. Azonban a rongy és a kampajog szavakat ma már kevesen használják, de kétségtelen tény, hogy itt-ott lehet még hallani. Hangsúlyozzuk, hogy a poszt célja nem a szleng szó nyelvtani, szociológiai vagy szociálpszichológiai megközelítése, hanem a gyakorlati használata a fiatalkorunkban. Nálunk ezek „mentek” a megboldogult ifjúkoromban.                   

keccsöl: megybláz, staub: cigaretta
séró:haj                             figura: alak, ember
kajak: izmosbetörölközik: berúg
kajakra: teljesen, biztosanbőr: nő, lány
gájerol, stíröl: bámulpancser: ügyetlen
benga: nagyetet: elhitet, átver
csövel: bandázik, vizelegerészik: csajozik
kampajog: csavarogkerítésszaggató: rövidital
rongy: ezresampulla, dinamó: féldecis ital
bélás: ketteszsuga, kes, della: pénz
fúró: elégtelen (osztályzat)olasz: menő, divatos, kiváló
ezeröcsi: 1500-as Lada
rócsa: gazdag
csapágyas: bolondbepuszil: megeszik
skárpi: cipőpuncsol: behízeleg
perecel: elesikcsipáz: kedvel
jatt: borravalókarcsú: kevés, gyenge
malac: mázlipenge: egészen kitűnő
nagyban: átszellemültenizomból: nagyon
beugat: beszól, beleszól
szenya: szendvics és szemét alak
parázik, fázik: féljard: rendőr
tejel: fizetlehúz: pénzt kicsikar

Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Malév

Pontosan 10 éve nem szállnak fel a Malév repülőgépei

2012. február 3-án reggel 6 órakor a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) hivatalosan felfüggesztette repülési szolgáltatásait.

Cukor méregtelenítés

Van értelme a cukor „méregtelenítésének” a szervezetből?

Néhány szakértő szerint a cukor démonizálása akár veszélyes is lehet, ami szervezetszintű zavartság kialakulásához, magunkkal szembeni irreális elvárások támasztásához vezethet.

Hány ember járt a Holdon

Hány ember járt eddig a Holdon?

Hány embernek volt idáig lehetősége a lábnyomát a Hold homokjában hagyni, azaz mennyien léptek a mai napig égi kísérőnk felszínére?