Magyarul veszik fel a telefont világszerte?

A tegnapi lottós poszt után evezzünk tovább a hazai legendák tündér taván. A mai történetben átugorjuk a 20. századot, és meg sem állunk a 19. század találmányokban gazdag világáig. Puskás Tivadarról, a telefonhírmondó feltalálójáról, illetve a vele kapcsolatos legendáról lesz szó az alábbiakban.

Csak szőr mentén, mert az íráshoz szorosan nem kapcsolódik, azonban egy-két mondatot mindenképp megér: az 1844-ben Pesten született Puskás Tivadar a telefonhírmondó, és nem a telefonközpont feltalálója. A félreértésre az adhat hosszú ideje okot, hogy az 1911-ben Budapestre látogató Edison azt nyilatkozta, hogy harminc évvel korábban Puskás vetette fel a telefonközpont gondolatát. Puskás Tivadar azonban a központnál egy sokkal nagyobb fajsúlyú dolgot, talált föl és szabadalmaztatott 1892-ben, a technikatörténészek által a rádió előfutárának tartott telefonhírmondót.

A halló legendájának eredete

A fenti kis kitérő után nézzük a legendát. A történetet fiatal koromban úgy hallottam (természetesen a fentiek alapján hibásan), hogy Puskás Tivadarék Magyarország és Anglia összekapcsolásával tesztelték új találmányát, a telefonközpontot.

A kapcsolat létrejött, majd az angol kolléga a vonal túlsó végén köszöntötte Puskásékat, mire a magyar feltaláló ujjongva mondta a telefonba: Hallom, hallom! A kezdetleges technika miatt a készülék recsegett, így Angliában annyit hallottak, hogy valaki Budapestről kiabál: Halló, halló! Ezután az eset után terjedt el, hogy ha valaki, éljen bárhol a világon, felveszi a telefonkagylót, akkor a „halló” szóval szól bele. A történet természetesen több sebből vérzik, nézzük, mit sikerült kideríteni.

telefon

Kezdjük a számunkra legkellemetlenebbel, mely szerint a halló szónak az égegyadta világon nincsen semmi köze a magyar hallom-hoz. A Wikipedia „Halló” szócikke azt írja, hogy a szó német eredetű, és hazánkba a telefon feltalálását, illetve elterjedését követően került. Magyarországon azért terjedt el villámsebességgel, mert a hangzása nagyon közel áll a magyar hall igéhez. A szócikk arról értekezik, hogy a szó telefonáláskor használt jelentése 1884-től mutatható ki.

Ezzel szemben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala azt írja, hogy a legenda szerint Puskás Tivadar hallózott először a telefonba, ugyanis a világon először ő folytatott interurbán telefonbeszélgetést Edisonnal, 1878. április 2-án New York és Philadelphia között. Ezt a verziót erősítheti az is, amit maga Thomas Alva Edison mondott, miszerint az ominózus halló szót a telefon tesztelésénél jelen lévő Puskás használta elsőként, és amely közel sem azonos az angol „Hallo” vagy „Hello” üdvözlő szóval. Az azonosságot egyébként Puskás és Edison is több helyen cáfolta.

A marslakók érkezése című könyvben Dr. Marx György Kossuth-díjas fizikus, tudománytörténész, egyetemi tanár úgy ír, hogy Edison műhelyében több magyar is dolgozott Puskás Tivadar mellett. A magyarok a „Hallod? – Hallom.” szavakkal tesztelték a nemrégiben feltalált telefont, amit az angol nyelv átvett, majd a későbbiekben a saját szájízére formált, amiből „Hallo” lett.

Ember legyen a talpán, aki ezek után igazságot tesz.

Forrás: 1, 2, Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.