A vetkőzős toll

Hogy Bíró László – a golyóstoll atyja – nem ebben a köntösben gondolta el találmányát, arra szinte mérget is vehetünk. Mindenesetre az írószer érdekes állomásának tekinthetjük a vetkőzős fajta megjelenését, majd az azt követő hódítását. Mai témánk az egykori kisiparos szakmák szinte elmaradhatatlan kelléke, a vetkőzős toll.

Persze a toll szárába töltött, folyadékban úszkáló dolgok nem csak ebben a formában voltak jelen, számtalan megjelenésben felbukkantak a hétköznapjainkban. Előfordultak a Balatonban sikló vitorlás, Forma 1-es, autóbuszos, repülős és egyéb számtalan alakban, azonban kétségtelen, hogy a legnépszerűbb és a legemlékezetesebb az volt, amelyben egy nőről került le a fürdőruha az íróeszköz megfordításával.

Az ominózus golyóstoll az 1970-es, 1980-as években volt igazán népszerű, azonban napjainkban ismét kedvelt retró ajándéknak számít, így se szeri, se száma azoknak az üzleteknek, ahol kapni lehet.

toll1

A toll a következő működési elv szerint funkcionált: az írószer szára vízzel volt feltöltve, a folyadékban pedig egy henger úszott a szár két vége között. A hengerre palástgrafikai eljárással helyezték el a „fürdőruhát”, mely a folyadékban mozogva hol látható, hol láthatatlan volt.

Később megjelentek a toll permutációi is

A későbbiekben előfordultak továbbgondolt változatok is, ahol a háttér és az előtér grafika között jelentek meg az úszógrafikák. Ez bonyolultan hangzik, pedig igazából annyit jelentett, hogy például egy háttér előtt mozgó repülőgép eltűnt egy felhő mögött, majd újra kibukkant onnan.

Végül egy bájos történet, amibe az anyaggyűjtés közben sikerült beleszaladnunk az egyik fórumon. Egy női magazin internetes oldalán a kedves fórumozó hölgy egy könyvre szerette volna elcserélni férje évek óta fiókban porosodó csúszkáló fürdőruhás tollát. Az asszony kicsit később riadtan, sebtében posztolta: cserebere leáll, életem párja majdnem beadta a válópert a tolla miatt. Hát ekkora becsben áll ez az íróeszköz még mindig.

Forrás


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...