Delta: a Nyugat vívmányairól a Keletnek

Amikor a televíziók még három lábon álltak és Kudlik Júlia még beszédtechnikai tanfolyamra járt az érettségi után, elindult egy tudományos ismeretterjesztő műsor a Magyar Televízión. A mai poszt témája az ország egyik legrégebbi ismeretterjesztő adássorozata, a Delta.

Rögtön az elején eláruljuk a nagy titkot, azaz, hogy miért lett a műsor neve Delta. A sorozat a Magyar TV negyedik tudományos műsoraként látta meg a napvilágot, így azt a görög ábécé negyedik betűjéről keresztelték el. A nézők 1964 január 31-étől láthatják a – ma már – 20 perces epizódokkal jelentkező műsort, mely 1976-tól az elsők között váltott át a színes technikára. A több mint 1500 epizódot megélő Delta roppan sikeressé vált: egy 1979-ben készült felmérés szerint nem ritkán 60% feletti nézettséget sikerült produkálnia, ami hozzávetőleg 4 és 5 millió néző között mozgott.

delta

Kudlik Júlia 1965-től lett a Delta arca

Az adást kezdetekben Poór Klári és Kovács P. József vezette, egy rövid ideig pedig Lénárd Judit volt a műsor házigazdája. 1965-től Kudlik Júlia lett a Delta arca, akinek neve szinte összeforrt a produkcióval, ami nem is csoda, hiszen a televíziós személyiséget több, mint 30 évig, 1996-ig láthattuk a TV képernyőjén az adással összefüggően.

A műsor arculata 1967-tő egészen 1994-ig Várhelyi Tamás főszerkesztő keze munkáját dicséri, akinek koncepciója ténykedése alatt végig a világ legújabb tudományos vívmányainak bemutatása volt. A műsor kezdetét olyannyira meghatározó képsorok Konrád József rendező idejére tehetők, aki egy másik, (ugyancsak tudományos) műsorának, a Nagy pillanatok – nagy felfedezések fázisképeiből szemezgette össze az ismert videó főcímet.

A főcím alatt hallható zene Tom Dissevelt és Kid Baltan: Song of the Second Moon című szerzeménye, ami már önmagában egy technikai újdonságnak számított, hiszen ez a dal az egyik első elektronikusan „előállított” zene.

A főcím dal és videó mellett a Deltát 40 évig Bőzsöny Ferenc narrációja is fémjelezte, akinek kellemesen, tisztán csengő hangja akár egy kannibál csapatot is át tudott volna téríteni a vegetarizmusra. A műsor – hozzávetőleg a kereskedelmi televíziók megjelenésekor – veszített a népszerűségéből, ezért sugárzását egy darabig be is szüntették. 2001-ben aztán, némi ráncfelvarrás után, újra elindult Delta 2000 néven.

A tudományos magazin furcsamód nem szúrta az előző rendszer cenzúrájának a szemét, pedig a műsor többnyire a fejlett nyugat technikai vívmányairól tudósított. A Deltában persze rengeteg hazai fejlesztés és technikai újdonság is helyet kapott, így igazságtalanok lennénk, ha kizárólag a nyugati világról szóló beszámolókat említenénk meg.

Mindenesetre szokatlannak tűnhetett 1965 decemberében, hogy az adásban az új szovjet tűzoltó-eljárás, a haboltás mellett megemlékeztek a nyugati Mercedes és Citroën gyárak legújabb autómodelljeiről is.

Végül záróakkordként egy nagyon rossz vicc, amit nem tudunk kihagyni.

– Mi a közös Kudlik Júlia és Arnold Schwarzeneggerben?
– Mindkettő deltás.

Fotó: MTV, Forrás

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.