A hétzenés kvarcóra

A szerkezet annyira tuti volt, hogy nemcsak az üzletek polcain lehetett látni, de a lengyelpiacokon is sláger termékként hódított. Occóért adta a kínai árus „ván-tu-tri, ván-tu-tri, ván” dallammal (természetesen az ujjain számolva mutatta).

A hétzenés karóra a menőség non plusz ultrája volt, olyannyira, hogy az általános iskolásoktól kezdve a komoly, meglett férfiemberek csuklóján is ez díszelgett, diszkréten csippenve minden egész órakor. A kvarckristály kijelzős, négygombos óra stopper és dátum funkcióval is rendelkezett, sőt, 12/24 órás opciót is állítani lehetett rajta. Tulajdonosa mindenképp a kor legújabb vívmányával fölszerelt, trendi és jó fej embernek képzelhette magát, aki 7 zene közül is kiválaszthatja azt, amelyikre ébredni szeretne.

hetzenes-kvarcora

A hétzenés kvarcórák a 70-80-as években hódítottak

A melódiás időmérő szerkezetek elsősorban a ’70-es, ’80-as években hódítottak, és nagy sikernek örvendtek a KGST egyéb országaiban is. A siker később magával hozta a 14 és 16 dallamos változatokat. A fórumokat böngészve úgy tűnik, hogy a csehek is el-elmorzsolnak egy könnycseppet az ilyen órák láttán.

Természetesen U.S.A. volt gravírozva az időmérő hátlapjára, de ezek az órák legfeljebb akkor láttak amerikai gyárat, amikor egy disszidens bedobta oda azt az ablakon. Az olcsó kvarcórák megjelenésének és elterjedésének köszönhetően majdnem tönkrement a nagy múltú svájci mechanikus óragyártás, azonban az alpesi gyártók ekkor előhúzták a kalapból a Swatch órákat, amik újabb őrületet indítottak el.

Az olcsó digitális órák egészen elfajzott ötletek lecsapódásaként is képesek voltak beférkőzni a mindennapjainkba. A kisujj-gyűrű óra mellett kvarcmutatós órát is lehetett kapni, melyek léte önmagukban megérnének egy blogbejegyzést a retró kacatok kategóriában.

Update
Egy kedves fórumtársunk hívta fel a figyelmünket, hogy a kvarc kijelzős óra megnevezés pontatlan, hiszen a kijelzőnek nincsen semmi köze a kvarckristályhoz. A kvarckristály valójában az óra belsejében található és az órajel frekvencia stabilizálására szolgál. A kijelző valójában folyadékkristály.

Köszönjük a pontosítást!

Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Traktorok

Retro traktorok a történelemből

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberek mikor hozták létre az első traktorokat, akkor az időbe
egészen a 19. századig kell visszarepülnünk.

Ikertelefon

Mi volt az ikertelefon, és miért kergetett az őrületbe minket?

Az ikertelefon a modern videóhívások és internetes összeköttetések tükrében ma már rossz viccnek tűnik csupán, jóllehet volt idő, amikor a hétköznapok cudar valóságaként köszönt ránk.

Masszázs és relaxáció

Rekreáció és masszázs a szocializmusban

Erősen téved, aki azt gondolja, hogy a különböző masszázs és dögönyöző gépek az újkor vívmányai. Nézzük, hogyan töltődtünk fel a szocializmusban.