Tibi bácsi elintézi

Aki ma a harmincas korosztályhoz tartozik, és nem emlékszik az alábbi műsorra, az talán nem is volt gyerek. Ma a pontos labdák doyenjét, az emberi testet öltött aranyhalat, azaz Dévényi Tibi bácsit és az ő Három kívánság című műsorát járjuk körbe egy kicsit.

A legendás retró műsor 1985–2000 között Három kívánság, majd 2004-től Tibi bácsi elintézi néven futott a Magyar Televízió műsorán. A 2004-ben újraindított adássorozat vasárnap délutánonként futott az m1 csatornán, és hát azt kell mondanunk, hogy mérsékelt sikerrel. Az egykor pontos labdáért őrjöngő, s a műsort olyannyira meghatározó gyereksereg a leporolt műsorban már igencsak irányítottnak tűnt. A széria vége pedig eltűnt valahol a feledés homályában.

No, de nézzük a kezdeteket, amikor még mindenki Tibi bácsija ifjonti hévvel vetette bele magát a kívánságok teljesítésébe. Hogy ezek a kívánságok mennyire voltak előre legyártottak, vagy mennyire voltak valósak, annak eldöntésére nem hivatott a poszt. Sőt, gyermekkorunk édes nosztalgiájának fenntartása végett határozottan arra hajlunk, hogy elhiggyük, az összes kérés, ami beérkezett a Magyar Televízió postafiókjába valódi gyerekek valódi óhajai voltak.

A műsor egyrészt egy könnyed, zenés részből állt, amelyben gyakorta a hazai könnyűzenei élet jeles képviselői oldottak meg viccesebbnél viccesebb feladványokat a színpadon, míg alant a gyerekek tomboltak. Ezt a performanszt szakította meg időről időre Tibi bá’, mikor is azon szerencsés gyerekek kívánságainak teljesítését mutatta be felvételről, akiket kiválasztott (illetve valószínűleg amire futotta a műsor költségvetése). Talán a műsor történetének legviccesebb kérése volt az, amikor egy kisfiú azt kérte, hogy a nagypapája Trabantját David Hasselhoff vezesse.

Devenyi_Tibi_bacsi

És akkor jöjjön a pontos labda ötlete, amelyet nem más fémjelez, mint maga Dévényi Tibi bácsi. A műsorvezető saját bevallása szerint a gyerekeket fárasztotta a hosszú felvétel, márpedig – ezt ő maga mondta a szájával – „….az utolsó számnál is úgy kell tapsolni, ahogy az elsőnél”. Tibi bácsi éles szemmel átlátva a problémát, egy hirtelen jött ötlettől vezérelve a színpad szélére tett egy kosár labdát, amelybe kis kivágott pontokat (pöttyöket) rejtett.

A legjobban tapsoló kis pajtásoknak a műsorvezető pontos labdát dobott, s a szerencsések választhattak egy zenei klipet maguknak. A hajdanvolt DJ ötlete olyannyira bejött, hogy a műsor alatt elég volt csak a labdával teli kosár felé indulnia, a gyerekek máris őrjöngtek, tapsoltak a színpad előtt. Sőt, a pontos labda az adás szimbólumává is avanzsált.

Végezetül nézzünk egy kis statisztikát: az 1200 teljesített kérés során, 79 világsztárral találkozhattak a nézők, a stáb pedig 21 országba utazott el az óhajok teljesítése érdekében. A főcímdalt a 100 Folk Celsius játszotta, melyben így hangzott a feledhetetlen sor: Három kívánság, a kívánságom az, hogy minél előbb teljesítsd a kívánságomat.

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]