Ki mit tud

Cseréljen helyet a füttyművésszel! Aki tudja, hogy mit rejt az előző mondat, az tudja, hogy mi volt a Ki mit tud, sőt, még a füttyművészről is lehetnek emlékei. Azok számára pedig, akiknek halvány fogalmuk sincs a minden hazai tehetségkutató őséről, az egykor volt, ám mai értelemben vett celebgyárról, az jól figyeljen! Mai témánk ugyanis a Ki mit tud.

Ne gondoljuk egy percig sem, hogy a tehetségkutató műsorok az újkori kereskedelmi televíziózás rákfenéi, vagy a nyugatról beszűrődő, vírusként terjedő digitális madárinfluenza-járványai lennének. De nem ám! Volt nekünk saját készítésű celeb-kergető műsorunk, ami nem kevesebb, mint 10 évadot élt meg 1962 és 1996 között.

A Magyar Televízió kulturális tehetségkutató műsorában több kategóriában is megmérettethették magukat a versenyzők, indulhattak zenével, humorral, bűvész trükkökkel vagy akár színészi képességeiket is megcsillogtathatták. Megdöbbentő, de igaz: a Pokolgép heavy metál együttes is a Ki mit tudban szerzett magának országos ismeretséget 1983-ban.

ki-mit-tud

A zsűri nemcsak értékelte a produkciót, de népművelő feladatokat is ellátott (!), az építő kritika mellett háttérismeretekkel is gazdagította a nézőket. Nem véletlen hát, hogy az ítészek között akkora nevek voltak, mint Major Tamás, Szinetár Miklós, Faragó Laura vagy a kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Petrovics Emil.

A műsorban tűntek fel és váltak széles körben ismertté olyan művészek, mint Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zorán vagy Gálvölgyi János. Az együttesek közül pedig a Neoton, a Hungária és a Metro zenekar volt az, amelyek karrierjének elindulásában a Ki mit tud televízió műsor volt az ugródeszka. Műsorvezetői között tarthatjuk számon Antal Imrét, és az egykori versenyzőt Gálvölgyi Jánost is.

A jellegzetes díszlet elmaradhatatlan volt a tehetségkutatóból. A színpad közepét egy vasúti szerelvényt ábrázoló installáció foglalta el, ebben ültek a továbbjutott versenyzők. Amennyiben a zsűri a kategóriában jobbnak ítélt egy újabb indulót, akkor a kiesett versenyzőnek helyet kellett cserélnie a vonatban a bejutóval. Innen a ma már szállóigévé vált elhíresült mondat: Cseréljen helyet a füttyművésszel (ti. Hacki Tamással, az 1962-es Ki mit tud egyik győztesével).

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]