A lángos vagy langalló

Bár a lángos – népies nevén langalló – igazi hungarikumnak számító csemege, eredete mégis a török hódoltság idejére vezethető vissza. Szóval a töltött paprika és a kávézás elterjedése mellett a lángosért is hálásak lehetünk a törököknek.

Talán mai szemmel nehéz lehet egy sajtos tejfölös lángost összekapcsolni a török konyhával, azonban ha azt mondjuk, hogy a pitával van rokonságban, akkor talán láthatóbb az analógia. A lágy, kelt tésztából készült finomságot hagyományosan a kenyérsütésből visszamaradt részekből sütötték elődeink úgy, hogy a kenyértésztát kerek alakúra nyújtották, majd forró parázsra dobták, lényegében „meglángolták”.

A lángos tehát a korai időkben a kenyérsütéskor készült. Az új kenyér sütése napján – ami általában csak 5-7 naponta volt – a lángost tradicionálisan reggelire ették tejföllel, lekvárral vagy porcukorral.

lángos

Népszerűsége azóta országhatárokon átívelően ragyog. Magyarországon kívül ismerik és szeretik Ausztriában, Romániában, Szerbiában, de Csehországban is. Osztrák sajátosságként alakult ki, hogy a lángos a vidámparkok elmaradhatatlan kelléke lett. Hozzávetőleg azt a szerepet töltheti be a sógoroknál, mint nálunk a strandokon. Nincsen strand lángos nélkül.

A zsírban és olajban sütés elterjedésével természetesen a lángos parázson sütése elmaradt, így a későbbi gyorsbüfék kínálatában is megjelenhetett ez a gasztronómiai csoda, könnyű és gyors elkészítése miatt hamar a legtöbb büfé kínálatában megjelent, és jelen van ma is. Ehetjük a Balaton partján, a Dagály fürdőben, a vasútállomásokon, buszpályaudvarokon. Tudtátok, hogy már lángosautomata is létezik?

Kommentben várjuk, ki milyen meghökkentő lángos feltéteket ismer.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]