Retró gyöngyszemek: az iskolai takarékbélyeg

Gyűjtsd a takarékbélyeget, s valóra válnak az álmaid! – hirdette még az 1950-es, 1960-as években az iskolai takarékbélyeg gyűjtőlap, aztán a kor előrehaladtával a Sok kicsi sokra megy szlogen került a kettéhajtott lapra.

Valószínűleg a kor éles szemű marketingesei felfedezték, hogy a tanév végén beváltható – általában félig teli – gyűjtőlapért kapott pénzen egy kis pajtás álmai sem fognak beteljesedni, így inkább áttértek az új jelmondatra.

takarek

Szépkorú olvasóink szerint – tehát akik az ötvenes, hatvanas években voltak kisiskolások, s még találkozhattak a takarékbélyegek, s gyűjtőlapok ősével – az első bélyegek még úttörősek, kisvasutasok, táborosak voltak, szemben a 80-as évekbeli vadállatos és Makk Marci figurásokkal.

Természetesen, ha valaki tud fotót küldeni bármilyen takarékbélyegről, illetve gyűjtőlapról, a posztot kiegészítve azonnal közzéteszem.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Malév

Pontosan 10 éve nem szállnak fel a Malév repülőgépei

2012. február 3-án reggel 6 órakor a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) hivatalosan felfüggesztette repülési szolgáltatásait.

Cukor méregtelenítés

Van értelme a cukor „méregtelenítésének” a szervezetből?

Néhány szakértő szerint a cukor démonizálása akár veszélyes is lehet, ami szervezetszintű zavartság kialakulásához, magunkkal szembeni irreális elvárások támasztásához vezethet.

Hány ember járt a Holdon

Hány ember járt eddig a Holdon?

Hány embernek volt idáig lehetősége a lábnyomát a Hold homokjában hagyni, azaz mennyien léptek a mai napig égi kísérőnk felszínére?