Kaland, játék, kockázat

Azt hiszem, annak idején Kálmánnak volt ilyen először az osztályban. Emlékszem, hogy furcsán néztük, mert a nagyszünetekben folyton bennmaradt a teremben. Később mi is, miután megfertőződtünk a játékkal. A mai poszt témája a lapozós regény, azaz a könyv, melynek folyását mi magunk alakítottuk.

Csak néhány szóval annak, aki nem ismerné a kilencvenes évek elején hódító őrületet: egy félelmetes fantáziajáték, melynek a főhőse te vagy. Természetesen akkor még könyv alakban.

A történetben a döntéseid alapján kellett előre, illetve visszalapozni, s ezek folyamán alakult a sztori. A kaland során segítőkre lelhettél, tárgyakat találhattál, és természetesen rossz útra is térhettél, amire akár a bőröd is rámehetett. A megpróbáltatások közepette vezető rögös utadat fantasztikus lények nehezítették, melyekkel meg kellett mérkőznöd dobókockák segítségével.

kaland-jatek-kockazat

A műfaj feledhetetlen úttörői: Ian Livingstone és Steve Jackson

A Magyarországon futott lapozgatós könyvtípus, Ian Livingstone és Steve Jackson agyából pattant ki, azonban az elsöprő sikerre való tekintettel később mások is csatlakoztak hozzájuk. A legendás írópáros 2012-ben ünnepelte első közös művük, a Tűzhegy varázslója című könyv 30. évfordulóját. A kiadvány megjelenését kétévnyi szellemi munka előzte meg, s az alapötlet szerint a könyv csak egy úgynevezett kedvcsináló dolgozat szerepét töltötte volna be.

Azonban a szerzőpáros – szerencsénkre – úgy döntött, hogy egy egyszemélyes kalandjátékként rukkol elő első közös művével, mely a Szerencse-Életerő-Ügyesség pontok megszerzésére és használatára koncentrált a történet bonyolítása során. A könyv akkora sikert aratott, hogy a párosnak évente hat újabbat kellett letennie a kiadó asztalára, sőt később társasjáték is született belőle.

A Tűzhegy varázslója – tehát az első lapozgatós könyv – hazánkba csak 1989-ben ért el, természetesen nálunk is hatalmas sikert bezsebelve. Az egyszemélyes kalandokon alapuló könyvek Magyarországon egészen az ezredfordulóig hódítottak, majd úgy, ahogy jöttek, feledésbe is merültek. 2001-ben még történt egy próbálkozás a kultusz feltámasztására, azonban a gyér eladási statisztikák miatt a kiadó inkább lemondott a további könyvek forgalmazásáról.

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]