Hatos, f@szt kilences: egy lottóhúzás legendája

Kétségtelen, hogy a következő eset a hazai lottóhúzás egyik legnagyobb momentuma lehetne. A probléma egyedül az, hogy soha semmilyen formában nem került elő az eredeti felvétel, ami dokumentálni tudná a legenda igaz voltát. Mindezek ellenére elvakult legendakutatók időt és fáradtságot nem kímélve próbálják felgöngyölíteni a történetet, ami számtalan alakban kering évek óta. De ne szaladjunk ennyire előre!

Sajnos már a sztori alapját is nehéz lefektetni, mert van, aki azt mondja, hogy az ötöslottó sorsolásán, van, aki pedig azt hangoztatja, hogy a hatoslottó húzásán történt az eset. A lényeg mindenesetre minden változatban ugyanaz. Egy öreg bácsika a lottósorsoláson kihúzott egy golyót, kinyitotta, ránézett, majd hangosan mondta: Hatos… f@szt /megfordította a golyót/ kilences!

A tévedés megváltoztatta a sorsolási szokásokat

Az incidens élő adásban ment le, úgy, ahogy volt egy ország hallhatta a bácsi elegáns tévedését. A fáma úgy szól, hogy ezután az eset után vezették be azt az eljárást, miszerint a számhúzó a kivett golyót nem nyitja ki és nem olvassa be, hanem zárt állapotban átadja a sorsolási bizottság titkárának.

Számtalan ember azóta eskü alatt vallja, hogy látta, hallotta az ominózus sorsolást, illetve szülei, barátai meséltek neki az esetről. Innen azonban a történethez némi népköltés tapadt, ugyanis valaki azt állítja, hogy a negyvenes években történt, mások pedig a rendszerváltás utánra teszik a sztorit.

Sajnos a számhúzó személyében sincs egyezség: a kitüntetett mecseki bányászon át a párttitkáron keresztül a dunaújvárosi öntőmunkásig mindenki előfordul az eset főszereplőjeként. Hasonló a helyzet a helyszínt illetően is: TV, rádió, illetve a miskolci vagy ózdi bányavidékre kihelyezett sorsolás is szóba került.

lotto

Miután a kedélyek nem akartak csillapodni a kérdés tekintetében, ezért egy műsorban az eddigi legautentikusabb forrást sikerült megszólaltatni. Bay Éva, aki kezdetekben az ötös-, mostanság pedig a hatoslottó sorsolás házigazdája, igazolta a történetet. A műsorvezetőnő úgy nyilatkozott, hogy az eset a rádióban hangzott el egy vidéki helyszínen, a hatoslottó sorsolása alatt.

A helyszín Komló a 90-es évek közepe

Bay Éva emlékei szerint a húzást Komlón rendezték a 90-es évek derekán, és valóban egy kitüntetett, idős bányász bácsi volt az egyik számhúzó. A nyugdíjas bányász szájából valóban elhangzott a címben szereplő mondat, miután a golyót forgatta a kezében egy darab ideig. Fennmaradt felvételről sajnos Bay Éva sem tud, így a legenda marad továbbra is szájhagyomány útján terjedő státusban.

Természetesen kommentben várjuk az esettel kapcsolatos hozzászólásokat, hiszen a poszt non plus ultrája lenne, ha valaki személyesen hallotta volna a sorsolást, és be tudna számolni nekünk róla.

Fotó: Lucz Ferenc, forrás

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

10 történelmi tévhit

Rabszolgák építették a piramisokat? Hát, nem! 10 történelmi tévhit

A múltban felmerülő kérdések tisztázására gyakran évtizedek sem elegendők, és még mindig szép számmal akadnak olyan rejtélyek és mítoszok, amelyek megválaszolása a jövő történészeire vár.

Jobb és bal agyfélteke

A jobb és bal agyféltekés emberek legendája

A népi pszichológiában széles körben elterjedt az a nézet, mely szerint az agy bal fele az analitikus gondolkodásért, a jobb fele pedig a kreatív jellemvonásokért felelős.

Kínai nagy fal Hold

Látható a kínai nagy fal a Holdról?

Szűnni nem akaró makacssággal tartja magát a legenda, ami szerint az egyetlen, ember alkotta építmény a Földön, ami a Holdról szabad szemmel látható, az a kínai nagy fal.