A kacsintós pénztárca

Ha nevén kéne nevezni három olyan tárgyat, ami jellemző volt az elmúlt rendszerre, biztos vagyok benne, hogy néhányunknál előkelő helyet foglalna el a kacsintós pénztárca. A vicces bankó-tartó minden ízében olyannyira retró, hogy ma, a Kiszel Tündés változata reneszánszát éli.

Igen, számunkra is megdöbbentő, sőt, a poszthoz történő anyaggyűjtés közben találkoztunk először a jelenséggel, de létezik. A belinkeléstől ez esetben eltekintünk, mindenki keressen rá, akinek ez irányú igénye van. De térjünk vissza a poszt eredeti témájához, az originál és megismételhetetlen kacsintóshoz.

A tárca a ’70-es években hódított igazán, de mintha a céllövöldék kínálatában 2-3 pálcáért a ’80-as években is fel-felbukkant volna. A „gyártása” egészen pontosan 1969 és 1979 között történt, a leleményes házi barkács technika pedig a többdimenziós képek segítségével alkotta meg a kacsingatós bukszát. Hihetetlen őrület vette kezdetét. A termék annyira népszerű lett, hogy kígyózó sorok álltak érte a boltok előtt, az üzletek pedig nem győzték gyártatni a pénztárcát.

kacsintós pénztárca

Az alapötlet az volt, hogy a többdimenziós nyugati képeslapokat egy fólia mögött a tárca elejére hegesztették, és ennyi. Egyszerű, de nagyszerű, minek bonyolítani. A legnagyobb gondot a folyamatban a nyugati képeslapok beszerzése okozta, ugyanis előfordult, hogy a bécsi képeslap készletek is fogyóban voltak a magyar vásárlók miatt. Volt olyan hazai trafik, amely szinte mást sem adott el álló nap, csak és kizárólag kacsintós pénztárcát.

Hogy a történet ne álljon meg ennyivel, és legyen benne még egy csavar: a bukszára a hazánkban állomásozó szovjetek is rákaptak. Mit rákaptak, rávetették magukat. Azt beszélik – némi fenntartással kezelve persze a forrást –, hogy 40-50 kacsingatósért ezredesi rangot adtak a Szovjetunióba hazatérő katonáknak.

Végül – talán látva a szovjetek rajongását, talán maguk fedezték fel – a környező országokba is szállítani kezdtük a pislogó csodát. Sőt, a csehek kamionszámra vitték haza az árut, hogy pótolni tudják a vásárlók igényeit. A gyártótól megvett tárcákat az eladók négyszeres haszonnal tudták eladni, ami szintén azt mutatja, hogy nem volt rossz az üzlet.

A kacsintós pénztárca népszerűségének okát a mai napig lehetetlenség megfejteni. Annyi azonban bizonyos, hogy a buksza a retró idők egyik kultikus tárgyává vált, és az is marad immár az idők végezetéig.

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Malév

Pontosan 10 éve nem szállnak fel a Malév repülőgépei

2012. február 3-án reggel 6 órakor a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) hivatalosan felfüggesztette repülési szolgáltatásait.

Cukor méregtelenítés

Van értelme a cukor „méregtelenítésének” a szervezetből?

Néhány szakértő szerint a cukor démonizálása akár veszélyes is lehet, ami szervezetszintű zavartság kialakulásához, magunkkal szembeni irreális elvárások támasztásához vezethet.

Hány ember járt a Holdon

Hány ember járt eddig a Holdon?

Hány embernek volt idáig lehetősége a lábnyomát a Hold homokjában hagyni, azaz mennyien léptek a mai napig égi kísérőnk felszínére?