A lángos vagy langalló

Bár a lángos – népies nevén langalló – igazi hungarikumnak számító csemege, eredete mégis a török hódoltság idejére vezethető vissza. Szóval a töltött paprika és a kávézás elterjedése mellett a lángosért is hálásak lehetünk a törököknek.

Talán mai szemmel nehéz lehet egy sajtos tejfölös lángost összekapcsolni a török konyhával, azonban ha azt mondjuk, hogy a pitával van rokonságban, akkor talán láthatóbb az analógia. A lágy, kelt tésztából készült finomságot hagyományosan a kenyérsütésből visszamaradt részekből sütötték elődeink úgy, hogy a kenyértésztát kerek alakúra nyújtották, majd forró parázsra dobták, lényegében „meglángolták”.

A lángos tehát a korai időkben a kenyérsütéskor készült. Az új kenyér sütése napján – ami általában csak 5-7 naponta volt – a lángost tradicionálisan reggelire ették tejföllel, lekvárral vagy porcukorral.

lángos

Népszerűsége azóta országhatárokon átívelően ragyog. Magyarországon kívül ismerik és szeretik Ausztriában, Romániában, Szerbiában, de Csehországban is. Osztrák sajátosságként alakult ki, hogy a lángos a vidámparkok elmaradhatatlan kelléke lett. Hozzávetőleg azt a szerepet töltheti be a sógoroknál, mint nálunk a strandokon. Nincsen strand lángos nélkül.

A zsírban és olajban sütés elterjedésével természetesen a lángos parázson sütése elmaradt, így a későbbi gyorsbüfék kínálatában is megjelenhetett ez a gasztronómiai csoda, könnyű és gyors elkészítése miatt hamar a legtöbb büfé kínálatában megjelent, és jelen van ma is. Ehetjük a Balaton partján, a Dagály fürdőben, a vasútállomásokon, buszpályaudvarokon. Tudtátok, hogy már lángosautomata is létezik?

Kommentben várjuk, ki milyen meghökkentő lángos feltéteket ismer.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.